Lees hier het Laatste nieuws

De huidige sneltramverbinding tussen Westwijk en Amsterdam Centraal Station wordt omgebouwd naar een veilige, snelle en betrouwbare tramverbinding tussen Westwijk en station Amsterdam Zuid. Daar kunnen reizigers straks vlot en overzichtelijk overstappen op het overige openbaar vervoer. Ook tramlijn 5 profiteert op datzelfde traject (tussen Zuid en Westwijk) van de vernieuwing van de Amstelveenlijn, van bijvoorbeeld de nieuwe tramhaltes. 

WAT GAAT ER GEBEUREN?

  • De hybride metro/sneltramlijn 51 wordt omgebouwd naar een tramverbinding tussen Westwijk en station Amsterdam Zuid. Gewone trams zijn minder gevoelig voor storingen. En storingen die er zijn kunnen makkelijker worden verholpen, omdat ze aansluiten bij de rest van het GVB trammaterieel. 

  • Er komen nieuwe trams met lage in- en uitstap, dat is veiliger en comfortabeler voor reizigers.

  • Drie kruispunten – Sportlaan, Zonnestein en Kronenburg – maken we ongelijkvloers. Dit zorgt voor snellere en veiligere doorstroming.

  • Er komt een opstelterrein in de Legmeerpolder.

  • (Delen van) de rails, wissels, bovenleidingen, technische systemen worden vernieuwd of krijgen groot onderhoud, zo zijn ze toekomstproof en kunnen ze weer jaren mee.

  • Vier haltes komen te vervallen en worden verwijderd: Spinnerij, Gondel, Marne en Amstelveen Centrum. Zo wordt de verbinding sneller.

  • De haltes De Boelelaan/VU en A.J. Ernststraat worden samengevoegd tot één nieuwe halte op een nieuwe locatie én we vernieuwen alle andere haltes en maken ze geschikt voor het nieuwe laagvloerse trammaterieel – ook weer veiliger en comfortabeler voor de reizigers.

4D visualisatie van Halte Kronenburg - Amstelveenlijn

DE PLANNING

2017 – 2018 Voorbereidende werkzaamheden, zoals het verwijderen van groen en het verleggen van kabels en leidingen

4e kwartaal 2018 – 1e kwartaal 2020 Realisatie opstelterrein

1e kwartaal 2019 – 1e kwartaal 2020 Realisatie ongelijkvloerse kruispunten/ombouw

Maart 2019 Sneltram 51 stopt, start tijdelijk OV met busvervoer

14 juli – 26 augustus 2019 Zomerbuitendienststelling lijn 5 (tijdelijk busvervoer)

2e kwartaal – 4e kwartaal 2020 Testfase en start vernieuwde Amstelveenlijn

31 december 2020 Uiterste datum oplevering VITAL

1e kwartaal 2021 Afronding project

Uitgebreide informatie over infrastructurele projecten in Amstelveen vindt u hier.