Box voor veiligheid winkeliers

12 oktober 2019

Box.jpg

Ter markering van de Week van de Veiligheid reikte burgemeester Tjapko Poppens vrijdagmiddag twee boxen vol tips en veiligheidsgereedschappen uit aan winkeliers. Hij was daarvoor naar de speciaalzaak voor interieurs Martha de Groot gekomen, waar voorzitter Cor Mulder van de winkeliersvereniging Van der Hooplaan de scepter zwaait. Behalve hem trof de burgemeester daar ook een bestuurslid van de georganiseerde winkeliers in Kostverlorenhof aan, die dus ook een kistje kreeg.

In de kleine houten kist, die de komende dagen door studenten aan alle winkeliers wordt uitgedeeld, bevinden zich tal van tips en middelen om overvallen tot een minimum te beperken. Onder meer een stick waarmee echte van valse bankbiljetten zijn te onderscheiden, maar ook – beter nog – de sticker ‘pinnen mag’, die overigens de ondernemer wel verplicht de daarbij behorende apparatuur (als hij die nog niet heeft) aan te schaffen. In de box ook onder meer een sticker voor bij de winkeldeur, zodat bij de omschrijving van het signalement in elk geval de lengte van de dader kan worden doorgegeven. En er werd uitgebreid gesproken over camera’s in winkels.

Maarten Duijn van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) vindt dat pinnen zoveel mogelijk moet worden gestimuleerd en hooguit € 150 in de kassa moet blijven. Hij somde tal van bewegingen en gedragingen van winkeliers op die de overvaller in de kaart spelen. “Maar er zijn helaas ondernemers die niet verder kijken dan hun kassa”, verzuchtte hij.

Het was de dag na de avond waarop in geruchtmakende plofkraak in Ouderkerk plaatsvond, die voor veel opschudding zorgde. In een relatieve kleine gemeenschap blijft zoiets langer hangen dan in bijvoorbeeld Amsterdam, waar het bijna nieuws is als er een dag géén overval geschiedt, zeiden zowel Duijn als de burgemeester. Die laatste had dat ook ervaren in de kleinere gemeente Wijk bij Duurstede, waar hij voorheen de eerste burger was.

Overigens stelde hij voor niet alleen een trainer op een jaarvergadering van de Van der Hooplaan in het programma ruimte te geven maar ook een zogenoemde mystery guest met foto’s van door hem aangetroffen misstanden en daarbij de betreffende winkeliers. Dan breng je het dichtbij de ondernemers, vond hij. “Ik ben best bereid er samen met de wethouder van Economische Zaken te komen”.

Bij de overhandiging was ook bestuurslid Donald Wegman van de winkelierskoepel VAD aanwezig. Die toonde zijn tevredenheid over het feit dat er inmiddels aan de Van der Hooplaan, in het Oude Dorp en de Kostverlorenhof BIZ-en gevormd, waardoor alle winkeliers wettelijk verplicht zijn mee te betalen via een contributie aan bepaalde activiteiten. BIZ betekent Bedrijven Investeringszone, waarvoor de gemeente de contributie incasseert en doorgeeft. Zo’n BIZ wordt opgericht als de meerderheid van de ondernemers om een bepaald gebied er voor is. De minderheid moet dan wel mee

bron: Amstelveenblog

 

Spaarprogramma Lidl Plus gelanceerd in Nederland

10 oktober 2019

Supermarkt Lidl is in Nederland van start gegaan met zijn loyaliteitsprogramma Lidl Plus. Daarop ontvangen klanten wekelijks aanbiedingen en kortingscoupons. Lidl startte eerder dit jaar met de dienst in Duitsland. Ook is het programma al beschikbaar in Oostenrijk, Spanje, Denemarken en Polen.

Lidlplus.jpg

Op Lidl Plus vinden klanten onder meer hun digitale klantenkaart. Deze kunnen ze bij de kassa laten scannen en zo voor kortingen sparen. Ook kunnen ze na elke aankoop een digitale kassabon bekijken. Volgens Lidl biedt de app naast aanbiedingen in de winkel extra aanbiedingen voor de klant.

Een woordvoerder laat weten: 'Daarnaast belonen we gebruikers van de Lidl Plus-app na aankoop regelmatig met een kraskaart die ook weer extra korting geeft op producten. Een mooie nieuwe stap in het bieden van nog meer voordeel aan onze klant.'

Ook beschikt de applicatie over een filiaalvinder. Met het loyaliteitsprogramma kan Lidl winkelhistorie en online klikgedrag van consumenten evalueren.

bron: twinklemagazine

 

Ex-franchisers Intertoys verder als Jase & Joy

8 oktober 2019

De nieuwe speelgoedketen Jase & Joy komt ook naar Amstelveen. Ondernemers Hans en Joke de Groot, eerder dit jaar nog franchisenemer van Intertoys aan de Binnenhof 5C, hebben zich aangesloten bij de nieuwe keten.

jasejoy.png

Het waren roerige tijden voor de franchisenemers van Intertoys, waaronder Hans en Joke de Groot. Zij stonden aan het hoofd van de vestiging in Amstelveen, maar moesten eerder dit jaar toezien hoe de keten failliet ging. Het paar sloeg na het faillissement de handen ineen met een aantal andere voormalige Intertoys-ondernemers om samen met retailorganisatie Euretco een nieuwe speelgoedformule te gaan bouwen. 
"Na het faillissement en de overname van Intertoys hebben we de balans opgemaakt of we door wilden met die formule. Met een groepje ondernemers hadden we al snel het gevoel dat het anders moest. Het ontbreekt in de markt aan een frisse nieuwe speelgoedformule die voldoet aan de huidige tijd. Dit was voor ons de kans om van de grond af aan iets nieuws te gaan bouwen op een manier die er nog niet is”, aldus Hans.

Makkelijker gezegd dan gedaan want er was letterlijk nog niets. De winkels draaien daarom nu tijdelijk onder de naam De Nieuwste Speelgoedwinkel. In de tussentijd is er hard gewerkt aan een compleet nieuw concept, dat nu wordt uitgerold: Jase & Joy. 

De winkel in Amstelveen, te vinden aan de Binnenhof 5C waar vroeger de Intertoys zat, wordt de komende tijd vernieuwd maar is wel gewoon geopend.

bron: Amstelveensnieuwsblad

 

Etos breidt doelgroep uit en koopt gezondheidsplatform

8 oktober 2019

Etos heeft de Solvo Groep overgenomen, bekend van websites als gezondheidsplein.nl, dokterdokter.nl en ziekenhuis.nl. De drogisterijketen zet zo naar eigen zeggen een belangrijke stap naar een nieuw drogisterijconcept, 'waarbij fysieke winkels en 24-7 informatievoorziening over gezondheid zijn geïntegreerd'.

Etos.jpg

Een gouden combinatie, vindt Etos. "Online kunnen mensen informatie, tips vinden en direct zelf afspraken maken met zorgspecialisten. Veelgestelde vragen gaan over soorten hoest, verminderde weerstand, beweging, huidaandoeningen en slaapproblemen. In de winkels van Etos kunnen klanten persoonlijk advies krijgen van een van de 2400 gediplomeerde Etos-drogisten en zelfzorggeneesmiddelen vinden."

Etos is niet de enige drogisterijketen die zijn dienstverlening uitbreidt. DA profileert zich sinds kort als een plek waar je terecht kunt om 'je gezondheid beter te managen'. Dat doet de drogisterijketen door meer service-elementen in de winkel toe te voegen, zoals testen en een full-bodycheck. 

bron: Retailnews

 

Zeeman verwacht komende jaren tientallen winkels te sluiten

7 oktober 2019

zeeman soest.jpg

Textieldiscounter Zeeman sluit de komende vijf jaar waarschijnlijk ongeveer zeventig van de ruim vijfhonderd winkels in Nederland. Dat zegt topman Erik-Jan Mares tegen persbureau ANP.

Het gaat wel goed met het bedrijf, benadrukt hij. Ondanks de lastige kledingmarkt groeide de omzet in Nederland vorig jaar met vier procent, tot 609 miljoen euro. De kunst is volgens Mares om tijdig slechtlopende winkels te sluiten en alert te blijven op mogelijkheden om ergens toch nog een filiaal te openen.

"Want we openen ook nog steeds nieuwe winkels", aldus Mares. "Binnenkort bijvoorbeeld in Apeldoorn. En we zien sluitingen vaak al een jaar van tevoren aankomen en kunnen het personeel daardoor meestal herplaatsen in andere vestigingen."

Sinds 2014 heeft Zeeman in Nederland al ruim dertig winkels gesloten. Het buitenland wordt steeds belangrijker voor Zeeman. Vooral in Spanje ziet de formule nog veel kansen. Mares zei eerder daar te willen groeien van 43 naar 250 winkels. Eind volgend jaar moeten er al honderd Spaanse winkels zijn.

bron: Retailnews

 

Verplaatsing vrijdagmarkt ten behoeve van evenementen

4 oktober 2019

downloa.jpg

In het Stadshart Amstelveen zijn jaarlijks een aantal evenementen. Hiervoor moet de vrijdagmarkt een aantal vrijdagen worden verplaatst. Het college van burgemeester en wethouders heeft in zijn vergadering van 27 augustus 2019 ingestemd met het Verplaatsingsbesluit vrijdagmarkt gemeente Amstelveen.
Dit betekent dat er ten behoeve van het Diwalifestival en Japanfestival dit jaar 1 marktverplaatsing is op vrijdag 11 oktober 2019. Voor de kerstmarkt “Winter Village Amstelveen” zijn er 5 marktverplaatsingen gepland op vrijdagen 6, 13, 20 en 27 december 2019 en vrijdag 3 januari 2020. Wat betekent dit voor u? Op deze dagen is de markt deels op het Stadsplein en deels op de fontein van het Stadsplein. Tijdens de Wintervillage (die overigens minder ruimte in beslag zal nemen dan voorgaande jaren) zal het waarschijnlijk nodig zijn om een deel van de marktkramen door te schuiven naar de Rembrandtweg. Indien het nodig wordt op deze marktdagen een deel van de Rembrandtweg hiervoor af gesloten.

 

Kruidvat zet met nieuw winkelconcept in op rust en moderniteit

3 oktober 2019

Kruidvat heeft zijn winkel in het Gelderse Ermelo omgebouwd naar het nieuwste winkelconcept. De drogisterijketen testte de afgelopen tijd in een aantal andere filialen met verschillende concepten. Na het verwerken van de bijbehorende ervaringen komt in de winkel in de vestiging in Ermelo alles samen.

Kruidvat 2.png

“We zetten in op meer rust, gemak en moderniteit om zo een prettigere winkelomgeving te creëren”, zegt Ed van de Weerd, ceo van A.S. Watson Healthy & Beauty Benelux (het moederbedrijf van Kruidvat, Trekpleister en Prijsmepper) in een interview met RetailTrends. Over een paar weken wordt gekeken of het nieuwe concept voldoende aanslaat. “Als dat zo is, gaan we landelijk uitrollen naar onze 1231 winkels in Nederland, België en Frankrijk.”

Het vernieuwde winkelconcept is onder meer voorzien van zelfscankassa’s en daarnaast zijn de farmacie-afdeling en cosmetica-afdeling op de schop genomen. In plaats van kleurrijke presentatieblokken staan er blokken in dezelfde grijze kleur op beauty-afdeling, wat voor meer rust moet zorgen. Die ‘rust’ is ook terug te vinden in de bordjes die de namen van de verschillende productcategorieën weergeven en de manier waarop Kruidvat met de klant communiceert. "De toon is vriendelijker", meent Van de Weerd.

De ‘georganiseerde rommeligheid’ die herkenbaar is voor de voordeelformule is ook in het filiaal in Ermelo terug te zien. "De Kruidvat-klant houdt daarvan. De eerste winkel waar we gingen testen met een nieuw concept, hadden we te steriel gemaakt. Na een paar weken merkten we dat een beetje rommel juist oké is.”

bron: Retailnews 

 

‘Biowinkels in zwaar weer door reguliere supermarkten’

2 oktober 2019

Door het groeiende aanbod aan ecovriendelijke producten drukken reguliere supermarkten hun biologische concurrenten steeds verder van de markt. Dat zegt retaileconoom Sonny Duijn van ABN Amro.

Marqt 5.jpg

“De gevestigde supermarktketens zitten meer en meer in het vaarwater van Marqt en andere ecologische ondernemingen”, aldus Duijn tegen de krant, die meldt dat het bioassortiment in reguliere supers in vijf jaar tijd is verdubbeld tot gemiddeld duizend producten per winkel. 
De gevolgen hiervan zouden al zichtbaar zijn. Zo besloot de biologische supermarktketen Marqt deze zomer alleen nog verder te gaan met kleine winkels. Een deel van het assortiment van de grotere filialen was niet rendabel of werd niet verkocht voor de uiterste verkoopdatum, reden voor het Amsterdamse bedrijf om te werken aan een nieuwe strategie.

Ook de grootste Nederlandse bioketen Ekoplaza merkt de groeiende concurrentie van reguliere supermarkten op. “Natuurlijk is het toenemende aanbod van bio­producten bij reguliere supers iets wat ons bezighoudt. We moeten meer moeite doen dan tien jaar geleden om ons te onderscheiden, en het is soms moeilijk om aan de klanten uit te leggen wát ons onderscheidt”, vertelt directeur Erik Does . 

Uit eerder onderzoek van de Consumentenbond bleek dat de bioproducten in reguliere supermarkten veel goedkoper zijn dan de producten van biologische supers. 

bron: Retailnews

 
Fietsplekken-Stadshart-1132x670.jpg

Nieuwe parkeerplaatsen voor fietsen achter cultuurstrip

1 oktober 2019

Sinds kort is het aantal plekken om je fiets te parkeren op het Stadshart uitgebreid. Er was een tekort aan parkeerplaatsen bij het busstation. Hierdoor konden mensen hun fiets niet kwijt en ontstond een rommelige situatie door wildparkeren. Daarom is besloten om een aantal parkeerplaatsen achter P60 en de Schouwburg (cultuurstrip) op te offeren voor de fietsen.

De gemeente stimuleert het gebruik van de fiets en openbaar vervoer. Daarom is het aantal fietsplekken bij het busstation uitgebreid van 216 naar 354 plekken

bron:rtva

 

Albert Heijn Maalderij (Bovenkerk) krijgt metamorfose

27 september 2019

Het Albert Heijn-filiaal aan Maalderij 31 in Amstelveen-Bovenkerk zal ingrijpend worden verbouwd: in het Amstelveense filiaal zal het nieuwste Albert Heijn concept worden uitgerold. 

Het team van Albert Heijn Bovenkerk Maalderij kijkt uit naar de opening van de vernieuwde supermarkt

Het team van Albert Heijn Bovenkerk Maalderij kijkt uit naar de opening van de vernieuwde supermarkt

Vanaf vrijdag 4 oktober 13.00 uur sluit de supermarkt tijdelijk de deuren voor een metamorfose. De vernieuwde supermarkt gaat in de middag van 16 oktober weer open. Straks heeft het AH-filiaal veel meer aandacht voor vers, lekker en gezond eten en zal er bijvoorbeeld een sushibar verrijzen, waar professionele chefs sushi, sashimi en maki vers maken.

Eerste in omgeving

De metamorfose van Albert Heijn aan de Maalderij maakt onderdeel uit van een grote operatie van de supermarktketen. Door het hele land worden dit jaar zo’n 120 winkels omgebouwd naar het nieuwste winkelconcept van Albert Heijn. 'Wij zijn de eerste supermarkt in de omgeving met dit concept. Met onze hypermoderne winkel lopen we echt voorop. Er is veel meer aandacht voor vers, lekker en gezond eten', aldus supermarktmanager Nico Bon. 

Opening

Woensdag 16 oktober om 14/00 uur zal loco-burgemeester Herbert Raat (wethouder) de nieuwe winkel officieel openen. Er zijn dan ook vele activiteiten, waarbij genoeg te proeven en te proberen valt. Iedereen is van harte welkom om bij de feestelijke heropening aanwezig te zijn.

bron: Amstelveenz

 

Nieuwe indeling markt is nog jaren ver weg 

23 september 2019

Markt.jpg

AMSTELVEEN Het duurt nog jaren totdat er een nieuwe indeling van de markt komt. Het college heeft wel de mogelijkheden daarvoor laten onderzoeken, maar wil pas een definitieve keuze maken zodra duidelijk is hoe de toekomstige inrichting van de Rembrandtweg en de Verlengde Rembrandtweg er uit gaan zien.

In het onderzoeksrapport wordt geadviseerd de markt te verplaatsen naar alleen het oostelijke deel van het Stadsplein en op de Rembrandtweg te verlengen tot aan het einde van de winkelstrips. Voor het deel op Rembrandtweg staan twee opties vermeld: drie rijen kramen of twee rijen die ruggelings naar elkaar toe staan met de open kant naar de winkels. Er is volgens wethouder Floor Gordon al wel een keuze gemaakt voor de optie van twee rijen, al betekent dat waarschijnlijk minder kramen.

De markt stond vorige week op de agenda in een raadscommissie. Tot verrassing van de raadsleden werd daar alleen gesproken over wijzigingen van de regels waaraan kooplieden zich moeten houden. Zo was het voorstel dat zij zich vaker mogen laten vervangen door bijvoorbeeld een medewerker, zodat ondernemers niet altijd zelf aanwezig hoeven te zijn. De gemeenteraadsleden vonden dat prima, maar had verwacht ook over de toekomstige indeling te gaan praten. Volgens Gordon is aanpassing van verouderde regels nu urgent en kan dat niet wachten tot de latere discussie over de toekomst van de markt, waar dan ook uitgebreide inspraak over komt.

bron: Amstelveensnieuwsblad

 

Albert Heijn breidt digitaal sparen snel uit

22 september 2019

1920_ahdigitaalsparen-642450.png

Amper een maand na de lancering van het digitaal spaarprogramma breidt Albert Heijn de dienst alweer uit. Klanten kunnen nu ook de digitale zegels delen met anderen.
Volgens de super, die vorige week voor het eerst de top-3 van de Twinkle100 wist te behalen, sturen klanten een soort ‘Tikkie’ naar kennissen met een verzoek om te helpen met sparen. Vervolgens kunnen klanten via de link in het bericht de zegels weggeven. Daarbij kunnen ze ook aangeven hoeveel zegels ze willen weggeven.
Op deze manier hoopt Albert Heijn dat klanten sneller hun digitale spaarkaart vol krijgen, net als bij de papieren variant. Volgens de supermarkt is deze functie begin deze maand ingevoerd.

Eind augustus begon de Zaanse super met digitaal sparen. Zo’n vijf jaar geleden konden klanten ook al een periode digitaal sparen, maar nu voerde het bedrijf dit definitief in. De eerste actie eindigt op 17 november. Het gaat om een dertien weken durende spaaractie voor Vivo glazen en Villeroy & Bosch. Voor elke 10 euro aan boodschappen ontvangt men daarvoor een zegel. Bij twintig zegels en een bijbetaling van 2,99 euro krijgen ze een set van twee glazen. Albert Heijn liet toen al weten snel met meer acties te gaan komen.

bron: Twinklemagazine

 

Kostverlorenhof viert 50-jarig bestaan

speelgebied Kostverloren.jpg

21 september 2019

Winkelcentrum Kostverlorenhof bestaat 50 jaar. Reden genoeg voor een feestje! Wethouder Floor Gordon mocht zaterdag de nieuwe indoor speeltuin openen, evenals het jubileumjaar. De speeltuin is mogelijk gemaakt door een aantal ondernemers. In het jubileumjaar worden diverse evenementen en acties georganiseerd om het 50-jarig bestaan te vieren.Het winkelcentrum biedt een grote diversiteit aan winkels én heeft een groot aanbod aan (internationale) keukens. 'Een 'one stop shopping' ervaring met voor iedereen wat wils,' aldus de winkeliers.

bron: Amstelveensnieuwsblad

 

DE gevolgen voor werkgevers

wobke-prinjesdag-web-19-1000x562.jpg

1. Vrije ruimte werkkostenregeling vergroot

De vrije ruimte is het percentage van het totale fiscale loon (het forfait) dat je mag besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor je werknemers. Nu is de vrije ruimte van de werkkostenregeling over de totale loonsom nog 1,2 procent, maar vanaf 1 januari a.s. is die ruimte groter. De vrije ruimte bedraagt dan 1,7 procent van de fiscale loonsom tot en met 400.000 euro plus 1,2 procent van het restant van die loonsom. Bij een loonsom van 400.000 euro mogen werkgevers in de nieuwe situatie 6.800 euro onbelast vergoeden. Nu is dat nog 4.800 euro.

Verlengen deadline aangifte en afdracht eindheffing
Als een werkgever de vrije ruimte van een kalenderjaar overschrijdt, moet hij de verschuldigde aangifte in verband met de eindheffing nu nog uiterlijk tegelijk met de aangifte over het eerste aangiftetijdvak van het volgende kalenderjaar indienen. Dit wordt verruimd naar het tweede aangiftetijdvak van het volgende kalenderjaar.

Vrijstellen vergoedingen voor verklaring omtrent gedrag (VOG)
Een verklaring omtrent gedrag (VOG) wordt afgegeven als iemand geen strafbaar feit heeft gepleegd dat relevant is voor een bepaalde functie. Deze verklaring is verplicht voor sommige beroepen, zoals onderwijzer of taxichauffeur. Veel werkgevers vergoeden de kosten van een VOG aan hun werknemer en brengen de kosten ten laste van de vrije ruimte. Vanaf 2020 vallen de kosten van een aanvraag onder de gerichte vrijstellingen. Ze drukken dan dus niet meer op de vrije ruimte.

2. Compensatie transitievergoeding

Alle werkgevers kunnen vanaf 1 april 2020 compensatie voor de transitievergoeding aanvragen als zij een werknemer ontslaan die meer dan twee jaar arbeidsongeschikt is. De regeling heeft een terugwerkende kracht tot 1 juli 2015. Daarnaast kun je als kleine werkgever (tot en met 25 fte) bij ontslag als gevolg van bedrijfsbeëindiging, pensionering of ziekte in aanmerking komen voor een compensatie van de transitievergoeding.

3. Opdrachtgeversverklaring vervangt Wet DBA

Werkgevers moeten nog een jaar wachten tot ze zekerheid hebben over de nieuwe maatregelen voor het inhuren van zzp’ers. Het kabinet vervangt op 1 januari 2021 de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA). Tot de nieuwe wet ingaat, geldt er een overgangsperiode, dit betekent dat de Belastingdienst tot die tijd de Wet DBA niet handhaaft.

De nieuwe wet moet niet alleen schijnzelfstandigheid en concurrentie op arbeidsvoorwaarden tegengaan, maar ook zekerheid bieden aan zzp’ers en opdrachtgevers/werkgevers.

Minimum uurtarief
Dit jaar kwam al naar buiten dat minister Koolmees een minimum uurtarief van 16 euro voor zzp’ers wil invoeren. Zelfstandige ondernemers met een tarief van minimaal 75 euro krijgen een zelfstandigenverklaring: zij zijn vrijgesteld van loonheffingen en werknemersverzekeringen. Voor de groep met tussenliggende uurtarieven wordt er een webmodule ingevoerd waar opdrachtgevers en werkgevers de aard van de samenwerking met een zzp'er vastleggen: de opdrachtgeversverklaring.

4. Nieuwe regels loondoorbetaling bij ziekte

In 2021 gaan er nieuwe regels rond loondoorbetaling bij ziekte in. Volgens de wet ben je verplicht een zieke werknemer twee jaar lang een deel van zijn loon door te betalen. Het kabinet presenteerde dit jaar een pakket aan maatregelen om de loondoorbetalingsplicht bij ziekte makkelijker, duidelijker en goedkoper te maken. De belangrijkste punten van de regels die vanaf 2021 ingaan zijn:

Compensatie loondoorbetaling
Bedrijven krijgen een financiële tegemoetkoming van de overheid. De overheid trekt daar jaarlijks 450 miljoen euro voor uit. Het is de bedoeling dat de compensatie uiteindelijk alleen gaat gelden voor mkb-bedrijven met maximaal 25 werknemers (fte).

Verbetering re-integratie
Het medische advies van de bedrijfsarts wordt leidend bij de RIV-toets (re-integratieverslag), er wordt ingezet op meer transparantie bij het UWV en werkgevers krijgen meer grip op de re-integratie tweede spoor (waarbij de werknemer re-integreert bij een andere werkgever).

MKB verzuim-ontzorg-verzekering
Er is vanaf 2020 ook een nieuwe verzekering speciaal voor het midden- en kleinbedrijf. Met deze MKB verzuim-ontzorg-verzekering is de loondoorbetaling afgedekt en nemen professionals de regie en een groot deel van de re-integratie- en andere verplichtingen over van de werkgever. De verzekering is niet verplicht, je kunt de bestaande verzuimverzekering gewoon handhaven.

5. Verlaging zelfstandigenaftrek

Ondernemers met personeel die recht hebben op zelfstandigenaftrek krijgen minder belastingvoordeel. De zelfstandigenaftrek (nu 7.280 euro), wordt per 2020 in negen stappen verlaagd naar 5.000 euro in 2028. De zelfstandigenaftrek in 2020 zal 7.030 euro bedragen.

6. Arbeidskorting omhoog

Door de arbeidskorting te verhogen, zorgt het kabinet ervoor dat werken meer loont. De arbeidskorting wordt verhoogd met in totaal 285 euro, verdeeld over drie stappen in 2020, 2021 en 2022.

7. Daling werkgeversheffing Zvw

Als ondernemer draag je voor werknemers de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet af. Deze zogeheten werkgeversheffing Zvw maakt deel uit van de verplichte loonheffingen die je als werkgever aan de Belastingdienst moet afdragen, samen met de premies volksverzekeringen en de premies werknemersverzekeringen.

In 2020 bedraagt de werkgeversheffing Zvw 6,70 procent. Dit is een daling van 0,25 procentpunt ten opzichte van 2019.

8. Ook bijtelling op fiets van de zaak

Het kabinet wil werknemers stimuleren om vaker de fiets te pakken en verandert op 1 januari 2020 de fiscale regeling voor een fiets van de zaak. Tot nu toe moest de werknemer een administratie bijhouden om het privé en zakelijke gebruik te scheiden. Straks krijgt de werknemer een bijtelling voor privégebruik van 7 procent van de consumentenprijs. In de praktijk komt het er op neer dat een werknemer straks voor zo’n 5 euro per maand op een fiets of e-bike kan rijden, zowel zakelijk als privé.

Voor werkgevers viel het oude fietsplan binnen de werkkostenregeling, zolang de vergoeding voor de fiets van de zaak in de vrije ruimte paste. Uit een evaluatie van de werkkostenregeling bleek dat veel ondernemers de vrije ruimte gebruiken voor andere vergoedingen, zoals het kerstpakket, sportabonnementen of een ruimere reiskostenvergoeding. Dit gaat ten koste van de leasefiets. Het kabinet vindt dat ongewenst en heeft deze maatregel toegevoegd.

De maatregel geldt alleen als de fiets eigendom van de werkgever blijft en deze de fiets ter beschikking stelt. De kosten voor onderhoud en verzekeringen zijn voor de werkgever.

9. Bijtelling elektrische leaseauto omhoog

Voor werknemers met een leaseauto gaat de bijtelling voor de elektrische auto omhoog van 4 naar 8 procent over de eerste 45.000 euro van de cataloguswaarde. Boven dat bedrag is de bijtelling 22 procent. Je werknemer betaalt uiteindelijk de volledige bijtelling zelf bij zijn aangifte inkomstenbelasting. Je kunt ook een eigen bijdrage afspreken met je werknemer. Deze eigen bijdrage trek je dan af van het bedrag dat je hem geeft voor de bijtelling.

10. Bevriezing AOW-leeftijd

In 2019 werd een wetswijziging aangenomen over een nieuw pensioenstelsel. De AOW-leeftijd wordt tot 2022 bevroren op de huidige leeftijd van 66 jaar en 4 maanden. Daarna stijgt de AOW-leeftijd verder naar 67 jaar in 2024. Na 2024 zal de AOW-leeftijd voor elk jaar hogere levensverwachting met 8 maanden verhoogd worden.

11. Wet arbeidsmarkt in balans

De belangrijkste wetswijziging die voor werkgevers op 1 januari 2020 ingaat, is de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). De Eerste Kamer nam eind mei deze wet aan die het verschil in kosten en risico’s tussen vaste werknemers en flexwerkers moet verkleinen.

De WAB bevat een reeks maatregelen die in verschillende categorieën zijn onder te verdelen: ontslagrecht, flexibele arbeid en WW-premie. Als ondernemer met personeel is het verstandig om je hier dit jaar nog goed op voor te bereiden.

bron: ondernemenmetpersoneel

 

Vomar opent dit jaar nog vier winkels

11 september 2019

Vomar Voordeelmarkt krijgt er dit jaar nog vier filialen bij. De eerste winkel opent op 25 september, in het Amsterdamse winkelcentrum Reigersbos. Daar zat voorheen een Boni-supermarkt.

vomar(2).jpg

Op 2 november gaat een nieuwe Vomar-winkel in Ter Aar open. Medio november volgen twee winkels in Uithoorn en Amsterdam (Dijkgraafplein). Coop-filialen worden daar omgebouwd tot Vomar-winkels.  

Ceo Aart van Haren spreekt van een buitengewoon succesvol jaar voor Vomar. "Na jaren van grote groei in 2017 en 2018 weten we ons succes in 2019 zelfs verder te versnellen met meer dan tien procent omzetgroei, waarmee we op autonome basis nu al voor het derde jaar op rij de snelst groeiende supermarkt van Nederland zijn." Met de vier nieuwe winkels komt het totaal op 69. Om de toekomstige groei aan te kunnen, wordt volgende maand in Alkmaar een nieuw Vers Distributiecentrum geopend.

bron: retailtrends

 

Doe ook een gift aan de Voedselbank!

6 september 2109

logo_Voedselbanken.jpg.png

Helaas is er ook in Amstelveen de noodzaak voor een voedselbank. Al klinkt het getal van 100 huishoudens op de bijna 42.000 huishoudens in Amstelveen weinig, op het moment dat je niet in staat bent jezelf en je gezin van voedsel te voorzien is elk huishouden er een teveel.

De Voedselbank is afhankelijk van subsidie van de gemeente (waarmee de huisvesting gewaarborgd wordt) en giften van lokale ondernemingen en particulieren.
Deze giften kunnen zowel financieel als in de vorm van het verstrekken van houdbaar- en vers voedsel of waardebonnen en diensten zijn. Dankzij deze giften kan de voedselbank haar werk doen en zo veel mogelijk gezond voedsel verstrekken.

De voedselbank dankt op haar beurt alle donateurs door middel van melding van het bedrijf met logo op de website en in berichten op sociale media. Bij grotere donaties kan een bedrijfslogo op de bestelbus aangebracht worden.

Wilt u ook helpen? Neem dan contact op via marieke@derosner.nl

Namens de mensen die het zo hard nodig hebben alvast hartelijk bedankt!

 

Hudson’s Bay start proef met winkel zonder klanten

5 september 2019

Hudsons-Bay2.jpg

Warenhuis Hudson’s Bay gaat experimenteren met een winkel zonder klanten. In alle vestigingen in het land wordt een model uitgeprobeerd waarbij er geen klanten aanwezig zijn die aankopen doen.
“Er zijn nog steeds producten, er loopt personeel rond en er zijn kassa’s”, legt het Canadese warenhuis uit. “Het enige verschil met een traditionele winkel is dat er niemand rondloopt die niet op de loonlijst staat. Het idee is dat mensen tijd besparen door niet naar Hudson’s Bay te gaan om daar dingen te kopen.”
Het is niet voor het eerst dat een winkelketen in Nederland experimenteert met een model zonder klanten. De V&D ging Hudson’s Bay al voor. Dat was een succes: de keten is inmiddels failliet.

bron: DeSpeld

 

Amstelveen krijgt vernieuwde Boerenmarkt

3 september 2019

Amstelveen - Amstelveen gaat de biologische markt op dinsdag omdopen tot Boerenmarkt. De markt krijgt ook meer ruimte dan nu het geval is. Ook is besloten dat in aanloop naar een vernieuwing van het Stadshart de vrijdagmarkt bij evenementen niet langer verplaatst wordt naar het Handelsplein, maar deels wordt geplaatst op het Stadsplein en een deel van de Rembrandtweg.
Uit analyse, uitgevoerd samen met marktondernemers, blijkt dat de werkwijze en regelgeving van de Amstelveense markten aan vernieuwing toe zijn. 

Biologische markt

Markt Stadsplein-NEWSDETAIL_1.jpg

De gemeente liet ook de biologische markt op dinsdag in het Stadshart tussen Binnenhof en Rembrandthof onder de loep nemen in overleg met marktondernemers. Deze markt kan een boost gebruiken en uitbreiden. De nadruk komt te liggen op duurzame en biologische producten en de markt gaat volgend jaar Boerenmarkt Amstelveen heten. Voor deze markt stelt de gemeente regels op en stelt zij een marktmeester aan. 

Vrijdagmarkt

In overleg met de marktadviescommissie heeft de gemeente een onderzoeksbureau gevraagd een analyse te maken van de vrijdagmarkt en te kijken naar het toekomst perspectief van de markt. Ook met het oog op de toekomstige vernieuwing en verbetering van het Stadshart. Het deels opschuiven van de markt meer richting de Rembrandtweg is eerder vastgesteld door de gemeenteraad met de ruimtelijke uitwerking visie Stadshart. Zo ontstaat er meer ruimte om het Stadsplein op termijn aantrekkelijker te maken en groener.

Regels 

De gemeente is verantwoordelijk voor goede marktregels en naleving daarvan. Deze regels waren al enige tijd niet veranderd. De regelgeving is nu o.a. op verzoek van de marktadviescommissie aangepast aan huidige inzichten. Zo is de leeftijdsgrens van een vergunninghouder afgeschaft, zijn meer vaste vergunningen voor bepaalde tijd uitgegeven en is de eis dat een ondernemer persoonlijk aanwezig is afgeschaft. De openingstijden van de markt veranderen niet. Dit blijft van 9 tot 17 uur.

Omzetverlies door verplaatsing

Marktondernemers gaven aan dat zij omzetverlies lijden bij de jaarlijkse en tijdelijke verplaatsing van de markt tijdens de kerstmarkt en festivals. In overleg met hen is besloten om in aanloop naar een nieuw Stadshart de vrijdagmarkt tijdens deze evenementen deels te plaatsen op het Stadsplein en een deel van de Rembrandtweg en niet langer op het Handelsplein.

bron: Amstelveenz

 

Bay vertrekt eind 2019 uit Nederland

31 augustus 2019

Warenhuisketen Hudson's Bay vertrekt eind 2019 uit Nederland. Dat blijkt uit documenten in het bezit van Het Financiële Dagblad. Het concern heeft onder andere winkels in Amstelveen, Haarlem en Amsterdam. Bij de vijftien warenhuizen en het hoofdkantoor in Amstelveen zijn 1424 medewerkers in dienst.

"Vanwege de langdurig financieel onhoudbare situatie hebben de aandeelhouders in HBC (Hudson's Bay Company) besloten de verdere financiering in HBC te staken en de winkels in Nederland te sluiten per eind 2019", valt volgens het FD te lezen in een brief namens HBC, de eigenaar van de Nederlandse winkels. "Dit betekent dat HBC een collectief ontslag zal gaan voorbereiden in verband met het beëindigen van de arbeidsovereenkomsten van alle medewerkers van HBC."

Hudson.jpg

CNV "Het personeel wordt hard getroffen." Dat zegt bestuurder Jacqueline Twerda van CNV Vakmensen in een reactie aan het ANP. De vakbond wil op een zo kort mogelijke termijn met de directie om tafel om een goede compensatie af te spreken. Volgens Twerda heeft Hudson's Bay zijn ambities nooit waargemaakt. De klandizie bleef uit en de kosten bleven hoog. 

"En nu ligt er het voorgenomen besluit om te sluiten. Er is geen sprake van een faillissement. De directie meldt ons dat er zelfs ruimte is voor een sociaal plan. Dat gesprek ga ik uiteraard graag op korte termijn aan. Heel veel mensen komen nu ineens op straat te staan. Een compensatie van die pijn is nodig", aldus Twerda.

Ook volgens de documenten die het FD in handen heeft, is er een sociaal plan in de maak. Gewerkt wordt aan een afvloeiingsregeling voor tijdelijke en vaste werknemers. De ontslagdatum is 31 december 2019. In een van de documenten wordt benadrukt dat alle informatie onder strikte geheimhouding is, aangezien 'het voorgenomen collectief ontslag nog niet bekend is gemaakt bij onze medewerkers en/of derden'.

bron: Amstelveensnieuwsblad

 

De Bijenkorf lanceert duurzaamheidslabel

28 augustus 2019

De Bijenkorf heeft een groen label geïntroduceerd waarmee klanten makkelijker kunnen zien welke producten duurzaam zijn. In de winkel en webshop zijn meer dan 1.000 producten met het duurzaamheidslabel te vinden.

Bijenkorf+label.jpg

Het groene label moet klanten duidelijk maken dat producten bijvoorbeeld tegen een eerlijke prijs zijn gemaakt of biologisch, milieuvriendelijk, diervriendelijk en recyclebaar zijn. De duurzame producten zijn herkenbaar aan het groene bijtje op het label. Met een QR-code op het label kunnen klanten meer informatie opvragen.

bron: Twinklemagazine

 

Nieuwe ijssalon Gia Gelato in Oude Dorp geopend

26 augustus 2019

De nieuwe ijssalon Gia Gelato in het Oude Dorp heeft zondag feestelijk de deuren geopend. Met een symbolische druk op de knop opende wethouder Economische Zaken Floor Gordon de zaak. De opening werd druk bezocht. De Italiaanse ambachtelijke ijssalon is gestart door Tawros Aslanjan en de van Italiaanse afkomst Danilo Giannotta. Deze Amstelveense ondernemers willen met hun zaak een verdere impuls geven aan de ontwikkeling van het Oude Dorp.

Danilo Giannotta (tweede van links) en Tawros Aslanjan (rechts) bij de opening van de zaak.

Danilo Giannotta (tweede van links) en Tawros Aslanjan (rechts) bij de opening van de zaak.

Wethouder Floor Gordon: "De afgelopen 10 jaar heeft het Oude Dorp zich ontwikkeld tot een plek waar Amstelveners graag komen voor het cultuur-, horeca-, en winkelaanbod. Gia Gelato draagt bij aan verdere levendigheid in het Oude Dorp.¨

Het Oude Dorp heeft een actieve Bedrijven Investeringszone (BIZ) met zo'n 70 leden uit diverse branches. ¨Naast de mooie bloembakken, werken zij samen aan afvalinzameling en organiseren zij leuke activiteiten voor heel Amstelveen, zoals de Ibiza-markt. Volgende week zondag 1 september is het Oude Dorp weer gastheer van Jazz in het Dorp. Het college van B en W ziet het Dorp graag als bruisende ontmoetingsplek en ondersteunt deze initiatieven van harte. Het is mooi om te zien dat deze Amstelveense ondernemers ook direct de samenwerking zoeken met andere lokale ondernemers. Wij wensen ze dan ook veel voorspoed toe en goede zaken."

bron: Amstelveensnieuwsblad

 

AH Westwijk kort dicht wegens kleine verbouwing

22 augustus 2109

 Albert Heijn in winkelcentrum Westwijk gaat begin september kort dicht vanwege een kleine verbouwing. Het assortiment wordt iets uitgebreid en er komt een plein met tien zelfscankassa´s in de winkel. Daarnaast blijft het mogelijk om aan gewone kassa´s af te rekenen.

De AH-supermarkt in Westwijk sluit zondag 1 september om 20.00 uur de deuren ondergaat vervolgens de kleine verbouwing. De feestelijke heropening vindt plaats op woensdag 4 september om 17.00 uur.  Ter gelegenheid van de heropening zijn er diverse acties. Zo maken klanten die boodschappen doen met zelfscan van woensdag 4 tot en met zondag 8 september elke dag kans op 1 minuut gratis winkelen.

Het team van Albert Heijn Westwijk voor de supermarkt

Het team van Albert Heijn Westwijk voor de supermarkt

Ook in de rest van september is er elke week een bijzondere activiteit. Zo doet AH Westwijk op zaterdag 28 september in het kader van Burendag, mee aan 'de langste tafel van Amstelveen. ¨We serveren lekkere hapjes en drankjes. Buurtbewoners kunnen gratis aanschuiven", aldus supermarktmanager Kees Cats.

Met de introductie van de zelfscankass´s in de winkel wordt ingespeeld op de vraag van klanten.  Ze kennen het boodschappen doen met de handscanner al van andere Albert Heijn-winkels. Kees Cats: "Ze vinden het een prettig systeem, ook al omdat je aankopen niet meer op de kassaband hoeven. Tijdens het winkelen scan je zelf de producten met de handscanner of je mobiele telefoon. De boodschappen mogen dan meteen al in de tas."

Door een slimme herinrichting van de winkel lukt het om ruimte te maken voor een groot plein waar tien zelfscankassa's komen. Daar kunnen klanten boodschappen afrekenen die tijdens het winkelen met de handscanner of mobiele telefoon zijn gescand of die ze ter plekke bij de kassa scannen. "Maar als klanten bij de gewone kassa willen afrekenen, kan dat ook. Die mogelijkheid blijft uiteraard."

De verbouwing maakt ook kleine uitbreiding van het assortiment mogelijk.  Zo is het na de heropening bijvoorbeeld mogelijk om zelf verse noten te tappen en om snoep in elke gewenste hoeveelheid te kiezen.

bron: Amstelveennieuwsblad

 

Online oogtest Pearle geeft indicatie ooggezondheid kind

21 augustus 2019

Pearle introduceert een online oogtest om de gezondheid van ogen van kinderen te meten. Daarnaast komt de opticien met een campagne waarin tips worden gegeven om schermgebruik te verminderen. 

Pearle Hoog Catharijne 2.jpg

De oogtest van Pearle geeft indicatie van de ooggezondheid van je kind. Mocht uit de meting blijken dat de gezondheid niet optimaal is, dan kan er een professionele oogmeting in een winkel van Pearle gedaan worden. 

Aanleiding is de toename van bijziende kinderen, die per dag te lang gebruikmaken van smartphones en tablets. Het advies van Pearle is dan ook om twee uur per dag buiten te kijken en om nadat je twintig minuten op een beeldscherm hebt gekeken, twintig seconden in de verte te kijken. Daarnaast adviseert de opticien een uur schermtijd voor kinderen van acht jaar, en twee uur schermtijd voor kinderen van twaalf jaar. Het is het beste als kinderen het scherm op dertig centimeter afstand houden. 

bron: Retailnews

 

Douglas van start met sameday-delivery

Douglas amstelveen.jpg

19 augustus 2019

Douglas biedt Nederlandse klanten de mogelijkheid een online bestelling dezelfde dag nog in huis te hebben. De retailer is daarmee naar eigen zeggen de eerste speler in ‘premium beauty’ die deze service aanbiedt.

Bestellingen die voor elf uur ’s ochtends zijn geplaatst, kunnen dezelfde avond tussen zes en tien uur worden afgeleverd. De dienst geldt voor het gehele assortiment en is landelijk beschikbaar, met uitzondering van de Waddeneilanden. Klanten betalen 3,95 euro voor de dienst. Een week na introductie is volgens Douglas al enkele honderden keren voor sameday-delivery gekozen.

Douglas heeft ruim 2400 winkels in Europa en is online actief in 24 landen. In Nederland zijn er meer dan honderd vestigingen. De cosmeticaretailer was in het afgelopen boekjaar goed voor een omzet van 3,3 miljard euro. 

bron: Retailnews

 

 Uitnodiging voor Conferentie Amstelveen Rookvrije gemeente

roken.jpg

 De gezondheid van Amstelveners, en zeker van de Amstelveense jeugd, ligt het college van Burgemeester en Wethouders aan het hart. Kunnen opgroeien in rookvrije omgevingen, zoals sportvelden, schoolpleinen en speeltuinen, is belangrijk. Roken, meeroken en de zogenaamde derde hands-rook zijn schadelijk voor de gezondheid.  
Wethouder Zorg en Welzijn Marijn van Ballegooijen van Gemeente Amstelveen wil uw organisatie/bedrijf daarom uitnodigen voor de Conferentie ‘Amstelveen: Rookvrije gemeente’. Deze bijeenkomst is op dinsdag 1 oktober 2019. De start van de Stoptober-maand.   

Tijdens de bijeenkomst zijn er sprekers die ingaan op de impact van roken op de gezondheid, op de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ en op hoe je (kind)omgevingen rookvrij maakt. Ook kunt u tips krijgen over het rookvrij maken van uw organisatie.

Daarna willen wij met u in gesprek over de mogelijkheden die u ziet en de belemmeringen die u ondervindt bij het realiseren van rookvrije omgevingen. Er zijn vertegenwoordigers van onder andere scholen, kinderopvangorganisaties, sportverenigingen en bedrijven uitgenodigd die dit al voor elkaar hebben of er druk mee bezig zijn. Zo kunnen we elkaar inspireren en van elkaar leren.
Wij hopen u te ontmoeten op dinsdag 1 oktober 2019 in ANNA (Voormalige Annakerk, Amsterdamseweg 22, 1182 HD Amstelveen). Het programma start om 15.00 uur en duurt tot ca. 17.30 uur. Het programma sluit af met een gezonde borrel. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden per mail via rookvrij@amstelveen.nl. Het definitieve programma volgt zo spoedig mogelijk na uw aanmelding.

 

 

Detailhandel plust bijna drie procent in juni

15 augustus 2019

De Nederlandse detailhandelsomzet is in juni met 2,8 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Vorige maand lag de omzetgroei met 3,1 procent iets hoger. Het verkoopvolume steeg vorige maand met 2,4 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. 

tassies.jpg

Winkels in de non-foodsector noteerden een plus van 2,3 procent. De omzet binnen de meubel- en woninginrichting en doe-het-zelfartikelen realiseerden binnen die sector de grootste omzetstijging. Ook kleding-, schoenen- en elektronicawinkels zagen hun omzet stijgen, net als drogisterijen. Winkels in recreatieartikelen hebben in juni juist minder omgezet in vergelijking met een jaar eerder.

De winkels in de foodsector hebben vorige maand 0,9 procent meer omgezet. Supermarkten zagen hun omzet met 1,3 procent toenemen, terwijl die van de speciaalzaken met 1,9 procent kromp. 

Online werd bijna zeventien procent meer omgezet. De grootste groei is zichtbaar bij multi-channelers, daar is 24,3 procent meer omgezet dan vorig jaar. Pure webwinkels boekten een omzetgroei van 11,6 procent. 
bron: Retailnews

 

Flinke groei vleesvervangers in supermarkt

14 augustus 2019

Het aantal verkochte vleesvervangers in de supermarkt is sinds 2017 met 51 procent toegenomen.
Dit blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau IRI Nederland, meldt de NOS. Echt vlees wordt steeds vaker wordt vervangen door producten die zijn gemaakt met bijvoorbeeld witte en bruine bonen, soja, kikkererwten, champignons, bloemkool, broccoli en kruiden.

nepvlees.jpg

IRI Nederland haalt ter vergelijking aan dat sinds 2017 de verkoop van rund-, varkens-, en wildvlees met 9 procent daalde. Hoewel kip nog met 2 procent wist te stijgen, lijkt ook bij dit vlees de daling te zijn ingezet. De verkoop van kip daalde met 0,4 procent in de eerste helft van dit jaar.

stijging verkopen bij AH en Jumbo

In het IRI-onderzoek gaat het om vleesvervangende producten met namen als ‘Spinazie-kaas rondo’, ‘Fijn gekruide vegetarische balletjes’, ‘Stukjes als van kip’, ‘De boon chiliburger’ en de ‘Groenteburger’, die in korte tijd zeer populair zijn geworden.

Verkopen bij AH en Jumbo laten tevens zien dat dit soort vleesvervangers steeds populairder worden. Bij AH steeg het aantal groenteburgers, vegaworsten, sojaschnitzels en andere vegetarische producten sinds 2016 met 33 procent tot honderd verschillende producten. Jumbo heeft inmiddels bijna tweehonderd vleesvervangers in de verkoop.

Vis en vlees van duurzame herkomst

Uit de Monitor Keurmerken Retail van IRI Nederland blijkt dat de verkoop van vis en vlees van duurzame herkomst het vorig jaar opnieuw fors is gestegen. Supermarkten kenden een omzetstijging van producten met een keurmerk van 30 procent, wat in totaal neerkomt op 3,6 miljard euro.
Supermarkten in Nederland hebben een aandeel van ruim 60 procent in van de totale verkoop van duurzaam vlees en duurzame vis. De rest van de verkoop verloopt via speciaalzaken, waar de groei minder groot is dan in supermarkten als AH, Jumbo en Plus.
bron: Distrifood

 

'Fysieke supermarkt blijft populair bij Nederlandse consument'

6 augustus 2019

Ondanks de opkomst van online boodschappen doen, denkt het grootste deel van de Nederlandse consumenten trouw te blijven aan de fysieke supermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction. Slechts zes procent van de ruim duizend ondervraagden verwacht in de toekomst al zijn boodschappen online te doen.

vrouw supermarkt.jpg

55 procent van de consumenten verwacht volledig trouw te blijven aan de fysieke supermarkt. Dit aantal slinkt echter wel: in 2018 was dit nog 61 procent. Verder laat het onderzoek zien dat dertien procent denkt in de toekomst een deel van zijn boodschappen online te doen, terwijl 27 procent zichzelf heel af en toe levensmiddelen online ziet bestellen.

Dat online boodschappen doen in opkomst is, blijkt uit het onderzoek. Deed vier jaar geleden dertien procent van de consumenten hun boodschappen ‘wel eens’ online, in 2019 is dit percentage gestegen naar een kwart. Het marktaandeel van Albert Heijn is hierin met 46 procent het grootst, gevolgd door Jumbo (26 procent) en Picnic (negentien procent).

‘Shoppers letten online beter op hun portemonnee dan in de supermarkt’, zo meldt het onderzoek. Bijna zestig procent geeft aan online minder impulsaankopen te doen dan in de fysieke winkel. Daarnaast zegt 55 procent online meer bewust te zijn van het geld dat ze uitgeven en is 47 procent online minder geneigd nieuwe producten of merken te proberen dan in de winkel.

bron: Retailnews

 

'Meer streekproducten in de supermarkt'

3 augustus 2019

De consument moet in de toekomst meer keuze hebben uit lokale producten in de supermarkt. Dat stelt Carola Schouten, minister van Landbouw. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten de regels voor Nederlandse boeren en tuinders worden weggenomen. Dan kunnen zij makkelijker kunnen concurreren met vaak goedkopere buitenlandse etenswaar. 

streekproducten.jpg

Naast het aanpassen van de regels, wordt er ook een handelsmissie gestart. Schouten wil de mooiste producten uit de regio nationaal onder de aandacht brengen. De minister pleit er bovendien voor dat Nederlandse streekproducten een Europees beschermde status krijgen, Die status is vergelijkbaar met wat Fransen doen met hun champagne (die mag alleen uit de Champagne-streek komen) en de Italiaanse parmaham komt alleen uit het stadje Parma. 

"Miljoenen Nederlanders vergapen zich deze weken in Frankrijk, Italië en Spanje aan supermarkten, waar tal van regio- en streekproducten liggen. Het zou fantastisch zijn als we dat in Nederland ook voor elkaar krijgen en daarmee de verbinding tussen boer en consument versterken", vertelt een woordvoerder van minister Schouten.
bron: Retailnews

 

'Drukte in de winkelstraat neemt af'

25 juli 2019

Het aantal bezoekers van de winkelstraat is in het eerste halfjaar met 3,4 procent afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van Bureau RMC. Slechts vier van de 26 weken van dit halfjaar laten een toename aan drukte zien. 

shoppers winkelstraat.jpg

Met name de A1-locaties laten een sterke afname zien. Daar was de afname 6,1 procent in het eerste halfjaar. In maart en april nam de drukte in de winkelstraat af met tien procent. Het tegenovergestelde is het geval voor boodschapgebieden, waar een lichte stijging van 0,2 procent in het aantal passanten te zien is.

Op zondagen wordt voor het eerst sinds 2012 de winkelstraat minder goed bezocht. Daar liep het aantal bezoekers terug met 0,2 procent vergeleken met het eerste halfjaar van 2018. De zaterdag is echter weer met 0,6 procent in het aantal passanten gestegen.

Als het in het eerste halfjaar minder druk is, zal het in het tweede halfjaar ook minder druk zijn, voorspelt Bureau RMC. Het onderzoeksbureau verwacht dat aan het einde van 2019 het aantal passanten in de winkelstraat 3,5 procent lager zal liggen dan in 2018. 
bron: Retailnews

 

Bookaroo gaat door: 10.000 boeken verkocht

20 juli 2019

Bookaroo, een verkoopsite van lokale boekhandels, heeft zijn doel gehaald. Binnen twee weken zijn er tienduizend boeken; volgens de initiatiefnemers voldoende om ermee door te gaan.

Boeken.jpg

Bookaroo is een soort Deliveroo voor boeken. Een klant bestelt via de site van Bookaroo een boek, waarna de site de bestelling bij de dichtstbijzijnde boekhandel legt. Heeft die winkel het boek niet, dan worden boekhandels verderop benaderd. Is er binnen twee dagen geen resultaat, dan komt het boek vanuit het landelijke magazijn.

Bookaroo is een initiatief van Toine Donk en Daniël van der Meer van uitgever Das Mag. Ze willen met de site de strijd aangaan met 'webreuzen' als bol.com en Amazon. Inmiddels hebben zich bijna 350 winkels bij de site aangesloten. Bookaroo, dat 5 procent van de bestelling voor zichzelf houdt, wil ook e-books gaan verkopen.

bron: Retailnews

 

Lego komt met eigen winkels naar Nederland

18 juli 2019

Lego opent later dit jaar zijn eerste twee winkels in Nederland. Het gaat om een flagshipstore in Amsterdam en een vestiging in Utrecht.

LEGO_BrandStore_02.jpg

Het vlaggenschip in de hoofdstad wordt volgens Lego uitgerust met verschillende innovaties. Zo is er de ‘mozaïek-maker’, die een foto van je gezicht omzet in en mozaïek van Lego-stenen. Verder zijn er diverse speelervaringen en bouwmogelijkheden, allemaal met een knipoog naar de Nederlandse geschiedenis en cultuur.

Lego zegt blij te zijn met de komst naar Nederland. “Het is een belangrijke stap voor ons en de Nederlandse speelgoedmarkt", aldus general manager Marco Capone van Lego Benelux. Wanneer de winkels precies open gaan is nog niet bekendgemaakt, maar volgens de Deense speelgoedfabrikant in ieder geval op tijd om te profiteren van de kerstaankopen.

Er waren al wel Lego-winkels die door franchisenemers werden uitgebaat in ons land, maar nog geen filialen in eigen beheer. Die zijn er in Europa wel in onder meer België, Duitsland en Frankrijk. Wereldwijd heeft Lego zo’n 130 eigen winkels.

bron: Retailnews

 

Lidl derde supermarkt op verbouwd winkelcentrum Groenhof

17 juli 2019

Winkelcentrum Groenhof kan zich vanaf vandaag hét supermarktwinkelcentrum van Amstelveen noemen.

Met de opening van de Lidl is winkelcentrum Groenhof een derde supermarkt rijker. Albert Heijn en Jumbo waren al op het winkelcentrum gevestigd. Voor de komst van Lidl verhuisde Groenhof Optiek naar het midden van het centrum.

Niet iedere Amstelvener ziet het nut van drie supermarkten op één wijkwinkelcentrum. Aan de belangstelling die de opening trok te zien, zijn er echter veel mensen blij met de komst van de Duitse supermarkt in het lage prijssegment. De Lidl op Groenhof is ook de eerste in Amstelveen-Zuid. Eerder werden er al vestigingen geopend aan de Amsterdamseweg en Bankrashof.

 

Nieuwe huurder in Winkelcentrum Waardhuizen

13 juli 2019

De al jaren leegstaande winkelunit van de voormalige slagerij in Winkelcentrum Waardhuizen krijgt een nieuwe invulling. Dit najaar zal een toko met Surinaamse en Hindoestaanse producten de deuren openen.

Dat meldt Winkelcentrum Waardhuizen op Facebook. 'Vanaf 1 september gaan ze beginnen met verbouwen en het is de bedoeling dat het 1 oktober open gaat', meldt het winkelcentrum met trots.

winkelcentrum_waardhuizen-NEWSDETAIL_1.jpg

Het pand van de voormalige slager staat al tijden leeg. De winkelunit werd met succes meer dan 25 jaar ingevuld door de befaamde keurslager Kees van den Berg, die er tussen 1984 en 2009 een goedlopende slagerij had. De winkel was 'wereldberoemd' in Waardhuizen en directe omgeving. De zaak van Van den Berg's opvolger, keurslager Brouwer, was geen lang leven beschoren, waarna het pand leeg kwam te staan.

De toko wordt een nieuwe aanvulling op het aanbod van het buurtwinkelcentrum, dat een supermarkt, dierenwinkel, kledingwinkel, groentewinkel, kapper, speelgoedwinkel, snackbar en een Chinees restaurant huisvest.  

bron: Amstelveenz

 

Opening Lidl Groenhof

11 juli 2019

lidl ingepakt-CB-539x.jpg

Supermarktketen Lidl opent op woensdag 17 juli 2019 het nieuwe filiaal op winkelcentrum Groenhof  in Amstelveen Zuid. Klanten ontvangen op de openingsdag rond 08.30 uur een lot waarmee kans kan worden gemaakt op 1 minuut gratis winkelen.

‘Wij willen iedereen van harte uitnodigen om de opening met ons te vieren. Iedere klant ontvangt rond 08.30 uur een lot, waarmee er kans kan worden gemaakt op één minuut gratis winkelen. Met deze prijs openen wij om 09.00 uur op feestelijke wijze de winkel,' zegt supermarktmanager Fatih. 

Bloemen & acties

'De eerste 150 klanten ontvangen een gratis boeket bloemen. Verder zijn er gedurende de hele week feestelijke openingsacties en mooie non-food aanbiedingen’.

Zeven dagen open

teamfoto_lidl_amstelveen_zuid-CB-539x.jpg

De nieuwe Lidl Groenhof  is zeven dagen per week open (ma-za 08.00-21.00 uur en zondag van 10.00-20.00 uur). De nieuwe vestiging is voorzien van een volwaardig assortiment. Er is veel aandacht voor dagverse producten, non-food artikelen en verzorgingsproducten. De warme bakkerij zorgt dagelijks voor een ruime variatie aan verse broodjes, van zoet tot hartig.

Tabak in de ban

Klanten kunnen vanaf 17 juli terecht voor alle dagelijkse boodschappen ‘van de hoogste kwaliteit voor de laagste prijs’, maar de supermarkt verkoopt geen sigaretten en tabak. In nieuwe Lidl-winkels worden namelijk geen tabakswaren meer verkocht.

bron: Amstelveenz

 

Dirk opent vierde en laatste testfiliaal

10 juli 2019

Dirk van den Broek heeft in Amsterdam zijn vierde en laatste testwinkel voor een nieuwe formule geopend. De winkel in de Pijp ging na een verbouwing van twee weken open.

dirk.png

De supermarkt staat in het teken van drie pijlers: voordelig, vers en volledig. Op de versafdeling wordt bijvoorbeeld in beeld gebracht welke weg producten afleggen voor ze bij de klant op het bord liggen. De nieuwe stellingen zijn volgens Dirk een echte eyecatcher. Nieuw is dat de klant producten zelf kan scannen en kan afrekenen bij een betaalpaal.

Familiebedrijf Dirk van den Broek heeft 122 winkels in Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant, Utrecht, Gelderland, Flevoland, Overijssel, Friesland en Zeeland.

bron: Retailnews

 

'Verzendkosten reden voor consument om af te zien van online bestelling'

9 juli 2019

Bijna driekwart van de Nederlandse consumenten zegt wel eens van een online aankoop af te hebben gezien toen er verzendkosten in beeld kwamen. Dat stelt het onderzoek van Trusted Shops dat is uitgevoerd onder ruim duizend consumenten. Slechts 13,1 procent van de ondervraagden zegt daarentegen het nooit erg te vinden om verzendkosten te betalen.

doosjes toetsenbord.jpg

Verder stelt het onderzoek dat 62,7 procent in de toekomst vaker van een onlinebestelling af te zien als er verzendkosten worden gerekend, tegenover 10,2 procent die van plan is dit niet meer te doen. Daarnaast gaf 23,7 procent van de ondervraagden aan nog nooit van een online aankoop te hebben afgezien door het rekenen van verzendkosten.

De belangrijkste reden voor consumenten om met verzendkosten in te stemmen lijkt met 34,5 procent het heel graag willen hebben van een product. Daarnaast vinden consumenten voor een bestelling onder de 25 euro (34,1 procent) het minder een probleem verzendkosten te betalen, net zoals een verzendbedrag van minder dan 5 euro (34,2 procent).

Een ander resultaat uit het onderzoek is dat slechts negen procent van de Nederlanders zegt nooit te zullen bestellen bij een webshop die verzendkosten hanteert. “Gratis verzending is een luxe geworden voor consumenten waar ze aan gewend zijn geraakt", stelt Tim Heinen, country manager Benelux bij Trusted Shops. "Doordat webgiganten nu de eerste stap hebben gezet en klanten laten betalen voor de verzending van een onlinebestelling, vindt er een trendbreuk plaats." Heinen verwacht dat consumenten het werk, en de kosten die webshopeigenaren investeren in het verzenden van producten, steeds meer op prijs zullen stellen.
bron: Retailtrends

 

Bankwinkel Rabo aan Van der Hooplaan verdwijnt

8 juli 2019

rabobank-van-der-hooplaan-1132x670.jpg

De bankwinkel van de Rabobank aan de Van der Hooplaan verdwijnt per 1 september 2019. Voor service en advies moet de klant daarna naar het hoofdkantoor van de Rabobank aan de Van Heuven Goedhartlaan 7. Alle automaten, zoals de geld- en sealbagautomaat, blijven wel op de Van der Hooplaan achter.

Marcel Ruikers, manager Financieel Advies van Rabobank Amstel en Vecht, licht het belang van de verhuizing toe: ,,Met het onder één dak samenvoegen van alle adviesdiensten kunnen we klanten nog beter helpen met vragen die ze ons stellen. Het pand waar we nu de laatste hand aan leggen is niet alleen centraal gelegen op loopafstand van het Stadshart en OV, maar ook comfortabel ingericht en voorzien van genoeg spreekkamers.”
bron: RTVA

 

'Retailers moeten waarde van personeel niet onderschatten'

6 juli 2019

Nederlanders hechten meer waarde aan een goede service in een winkel dan in andere Europese landen. Zo zegt 84 procent van de Nederlandse consumenten dat winkelpersoneel een shop-ervaring kan maken of breken. Zo blijkt uit het onderzoek dat Reflexis hield onder duizend Nederlandse consumenten.  

store bag.jpg

Volgens het onderzoek willen Nederlanders niet te lang wachten in een winkel. 87 procent zegt de winkel zelfs te verlaten wanneer zij niet binnen vijf minuten zijn geholpen. Ook vinden consumenten het belangrijk dat het personeel verstand van zaken heeft. Een percentage van 65 procent geeft aan dat het geven van advies en het doen van suggesties door medewerkers van belang is tijdens het aankoopproject en hen stimuleert meer uit te geven. 

Verder stelt het onderzoek dat retailers de impact van negatieve ervaringen niet moeten onderschatten. 69 procent van de ondervraagden zegt een winkel niet meer te bezoeken na een negatieve shopervaring. Daarnaast beïnvloedt de consument in de meeste gevallen ook zijn omgeving, aangezien 64 procent zijn familie en vrienden afraadt de winkel te bezoeken.  

In andere landen hechten consumenten minder belang aan ‘goed’ winkelpersoneel. In het Verenigd Koninkrijk vindt 68 procent dat medewerkers belangrijk zijn voor een positieve winkelervaring, tegenover 65 procent in Zweden en 61 procent in Duitsland.
bron: Retailnews

 

Twaalf bedrijven dingen mee naar Publieksprijs Amstelveense Ondernemer van het Jaar

3 juli 2019

koudijs_amstelveen_oude_dorp-NEWSDETAIL_1.jpg

De nominaties voor de Publieksprijs voor de Amstelveense Ondernemer van het Jaar 2019-2020 zijn bekend gemaakt. Uit 41 aanmeldingen zijn twaalf bedrijven geselecteerd die doorgaan naar de finale. Drie bedrijven in elke categorie: Startup, ZZP, MKB tot 50 fte, MKB vanaf 50 fte.

Wethouder Economische Zaken Floor Gordon: ‘Voor de verkiezing hebben zich weer hele goede ondernemers gemeld. Bij hen is ook grote betrokkenheid bij de Amstelveense samenleving. Het gaat dankzij al deze bedrijven goed in Amstelveen. We houden de komende jaren economische groei en de werkloosheid is met 2,2 procent in 2018 recordlaag. Een groot compliment aan iedereen die zich heeft opgegeven. Ik wens de genomineerden veel succes op de finaleavond op 15 november.”

Vanaf nu stemmen voor de publieksprijs

Alle 41 kandidaten dingen mee voor de Publieksprijs. Vanaf 1 juli tot 1 november kan iedereen online via stemmen op zijn of haar favoriete onderneming. De tien met de meeste stemmen gaan door naar de finale. Op 15 november wordt tijdens de Grande Finale avond bij KPMG tevens bekend gemaakt wie deze prijs heeft gewonnen.

Stemmen kan via de website Amstelveense ondernemer van het jaar

Genomineerd in de categorie Startup
ANNA Amstelveen
Digital Wizards
RobotWise

Genomineerd in de categorie ZZP
AKER uitvaarten – Eva de la Mar
Anja de Die Coaching & Training – Anja de Die
Buro Acting – Rinco van der Baan

Genomineerd in de categorie MKB tot 50 fte
AVB Language Group
DAY Foodbar
Koudijs (zie foto)

Genomineerd in de categorie MKB vanaf 50 fte
Kragtwijk Catering / Langerhuize
Bangroep (Volvo)
MPG

bron: Amstelveenz

 

Hoody introduceert bezorgdienst voor lokale winkeliers

1 juli 2019

Hoody start deze week met zijn bezorgdienst. Consumenten kunnen in één keer bij lokale winkeliers, zoals de bakker, de speelgoedwinkel of de chocolaterie, producten bestellen. Een koerier van Hoody haalt vervolgens bij de verschillende winkeliers de bestellingen op en bezorgt deze op de fiets.

Momenteel is Hoody alleen in Haarlem beschikbaar. Op de website kunnen consumenten zich aanmelden als ze willen dat de bezorgdienst ook naar hun stad komt. Bij genoeg aanmeldingen gaat Hoody zijn dienst mogelijk naar meer steden uitbreiden.

De bezorgservice werkt via een app, die beschikbaar is in Google Play en in de App Store. Klanten kunnen gebruikmaken van de mogelijkheid om binnen een uur te bezorgen. Ook werkt Hoody met avondbezorging. Als de consument voor drie uur ’s middags een bestelling plaatst, wordt deze dezelfde avond tussen zeven en negen uur geleverd.
bron: Retailnews

 

'Consument kan zonder supermarkt voor voedselaankopen'

26 juni 2019

Drie op de tien consumenten zegt bereid te zijn boodschappen rechtstreeks bij producenten te bestellen. Vooral als dat goedkoper is, vindt een grote groep dat aantrekkelijk, blijkt uit onderzoek van ABN Amro.

groentefruit(2).jpg

De helft van de consumenten overweegt buiten supermarkten en speciaalzaken om te kopen als dat goedkoper is of als het speciale producten betreft die niet in de supermarkt te koop zijn. Voor producenten is deze route volgens de bank ook aantrekkelijk, omdat ze nu slechts beperkte informatie van supermarkten ontvangen over koopgedrag en wensen van de consument. Daarom zoeken steeds meer fabrikanten naar mogelijkheden om digitaal in contact te komen met consumenten.

ABN Amro verwacht dat steeds meer producten de rechtstreekse route naar de consument opzoeken. Door directe interactie met consumenten kunnen zij hun assortiment verbeteren, nieuwe producten testen en herhalingsaankopen stimuleren. Bovendien blijft de producent tot aan de verkoop eigenaar van het product en bepaalt hij grotendeels zelf welke producten hij tegen welke prijs verkoopt.

De consument werpt nog een aantal hobbels op om de d2c-boodschappenmarkt van de grond te laten komen, blijkt uit het onderzoek. Zo wil slechts vijf procent boodschappen via een abonnement ontvangen, terwijl die vorm producenten juist een meer stabiele en voorspelbare omzet geeft. Ook zit de consument niet te wachten op verschillende leveranciers aan de deur.

De online direct-to-consumer omzet van boodschappen bedroeg volgens ABN Amro vorig jaar tachtig miljoen euro. Daarmee is het nog maar een fractie van de totale bestedingen van 1,48 miljard euro aan online boodschappen.
bron: Retailnews 

 

Dille & Kamille opent vestiging in Stadshart Amstelveen

23 juni 2019

Het Stadshart is vanaf vrijdag een vestiging van Dille & Kamille rijker. De klant kan er van alles vinden voor in en rond het huis. Denk aan artikelen voor de keuken, tuin en houten speelgoed. De winkel is net even anders dan anderen, bijvoorbeeld wat betreft de muziek. In plaats van pop wordt klassieke muziek gedraaid. "We willen een rustpunt creëren voor mensen, waar ze lekker kunnen rondneuzen," aldus vestigingsmanager Marleen Schrama.

Vestigingsmanager Marleen Schrama en Manon van Til, manager Merk & Inspiratie. foto:Naomi Heidinga

Vestigingsmanager Marleen Schrama en Manon van Til, manager Merk & Inspiratie. foto:Naomi Heidinga

In 1974 ging de eerste vestiging van Dille & Kamille open. In Utrechtse werfkelder aan de gracht opende Freek Kamerling zijn winkel. "Hij had daarvoor onder meer bij Makro gewerkt," aldus Manon van Til, manager Merk & Inspiratie. "Kamerling verafschuwde de massaproductie, het gebruik van plastics en het kille tl-licht in winkels. In zijn concept staat warmte en eenvoud centraal. Dat is terug te zien in de winkelinrichting, en de artikelen die we verkopen; veelal gemaakt van natuurlijke materialen als hout."

Dille & Kamille bestaat 45 jaar. In die periode is het bedrijf 'organisch' gegroeid. In Amstelveen wordt het 33ste filiaal geopend. De eerste winkel in een winkelcentrum en dan ook nog in een kelder: de entree is op de begane grond. Via trap of lift wordt de klant naar een gezellig ingerichte keldershop geleid. "Net als hoe Kamerling begon, aan de Utrechtse gracht." Een vestiging in een overdekt winkelcentrum is even wennen. "We hebben een andere uitstraling dan andere winkels. Dat horen we vaak terug van klanten. Ze vinden de rust een verademing."

Dat betekent niet dat Dille & Kamille een saaie winkel is, in tegendeel. "Twee dingen zijn voor ons heel belangrijk. In eerste instantie duurzaamheid. We kiezen daarom voor natuurlijke materialen, kwalitatief goede producten die lang meegaan. Die producten komen indien mogelijk uit de Benelux, maar ook uit landen overzee. Ambacht vinden we belangrijk. Zo zijn veel van onze keukenartikelen afkomstig uit Italië, waar ze deze producten al jaren vervaardigen. Onze vilten artikelen komen uit Nepal. Een heel dorp profiteert daarvan. Sociaal ondernemerschap vinden we eveneens belangrijk."

Naast duurzaamheid is de klant verwennen ook een speerpunt. "Onze producten zijn leuk en fijn om te gebruiken. Ze zijn tijdloos." Service, inspiratie en advies, daar staat Dille & Kamille om bekend. "We nemen de tijd voor de klant. Advies en inspiratie bieden is een belangrijk onderdeel van ons concept. Kijk maar naar onze website en social media. Daar vind je volop inspiratie. We hebben als keten inmiddels een behoorlijke fanschare opgebouwd. Mensen die graag met onze producten werken. Dat zien we terug bij ons personeel. Vaak solliciteren mensen bij ons die iets met onze winkel hebben, achter het concept staan. Dat zorgt niet alleen voor een goed team, ook voor de klant is het prettig. Onze mensen kennen onze producten. De één weet veel van tuinieren, de ander van koken: zo kunnen we de klant op alle terreinen van advies voorzien."

Vrijdag 28 juni gaat Dille & Kamille open. Het eerste weekend wordt extra feestelijk. Er zijn verschillende proeverijen en iedere klant krijgt bij zijn of haar aankoop een zeepje cadeau. "Elke dag is aan één zo'n zeepje een extra prijs verbonden: de kenmerkende Dille & Kamille tas gevuld met 100 euro aan artikelen."
bron: Amstelveensnieuwsblad

 

Winkeldiefstal enorme strop voor Nederlandse retailers

22 juni 2019

Winkeldiefstal heeft Nederlandse retailers vorig jaar 1,8 miljard euro gekost. Die kosten berekenen zij door aan consumenten, wat elke Nederlander volgens onderzoek van Checkpoint Systems gemiddeld 139 euro per jaar kost.

winkeldiefstal.jpg

Na Spanje zijn winkeliers in Nederland het vaakst slachtoffer. De uitstekende infrastructuur in ons land is hier volgens het onderzoek een van de redenen van. Daarnaast wordt er gewezen naar het groeiende aantal zelfscanapparaten. Ondanks de uitvoerende controles lijkt het systeem niet geheel waterdicht te zijn. 
Supermarkten, bouwmarkten en kledingwinkels zijn het vaakst slachtoffer, stelt het onderzoek. In supermarkten zijn vooral producten als kaas, vlees, chocola en cosmetica populair bij winkeldieven. Naast winkeldiefstal zijn ook schade door rondtrekkende bendes en fraude door leveranciers en personeel in het bedrag meegenomen. 
Retailers trokken vorig jaar ruim zeshonderd miljoen euro uit voor de bestrijding van winkelcriminaliteit. Dit bedrag bovenop de gestolen 1,8 miljard euro brengt de totale kosten voor de Nederlandse retailers op 2,4 miljard euro, wat bijna twee procent van hun jaarlijkse omzet is.
bron: Retailnews 

 

Consumentenvertrouwen niet meer negatief, groei consumptie

21 juni 2019

Consument tas.jpg

Consumenten zijn optimistischer gestemd in juni dan in mei. Het consumentenvertrouwen komt in juni uit op 0, terwijl dat in mei nog -3 was. Daarmee ligt het vertrouwen vier punten boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (-4). Dat meldt het CBS.

Ook zijn consumenten positiever over het economisch klimaat, dat in juni uitkomt op 2. In mei was de deelindicator economisch klimaat nog -2. En de koopbereidheid neemt toe. In mei stond de teller nog op -3, dat is in juni gestegen naar -2. 

In april hebben consumenten 1,8 procent meer uitgegeven dan april vorig jaar. Daarmee is de groei hoger dan in de afgelopen drie maanden. Consumenten hebben hun geld vooral besteed aan huishoudelijke apparaten en woninginrichting. Opvallend is verder dat consumenten in april 2,2 procent meer besteed hebben aan duurzame goederen. Aan voedings- en genotmiddelen is 1,5 procent meer besteed dan vorig jaar.
bron: Retailnews

 

Gemeente: ´Geen reden voor optreden tegen winkel Bankrashof´

20 juni 2019

De gemeente treedt niet op naar aanleiding van klachten van omwonenden over de Turkse supermarkt in Bankrashof. Volgens de gemeente voldoet de winkel aan alle eisen en afspraken. Bewoners van flats boven de supermarkt klagen over uitstallingen van groente en fruit, geur- en stank uit afvalcontainers en een papiercontainer die brandgevaar zou opleveren.

Bankrashof.jpg

De kwestie kwam in april in het tv-programma 'De Rijdende Rechter', waarin de eigenaresse van de supermarkt stond tegenover de schoenmaker tegenover de supermarkt, die vooral strengere regels wilde voor de uitstallingen. De eigenaresse gaf aan dat zij zich binnen de gemeentelijke mogelijkheden maximaal inspant om overlast te beperken. De rechter oordeelde dat de supermarkt met uitstallingen binnen de door de gemeente voorgeschreven grenzen blijft en vond de gemeentelijke regels niet te ruim. Hoewel geur subjectief is, vond de rechter het niet aannemelijk dat de supermarkt onaangenaam geurend voedsel uitstalt. Wel moest van de rechter het afval dagelijks worden afgevoerd en de papiercontainer 's avonds op slot.

Het college va B en W schrijft aan de gemeenteraad dat bij controles geen overtredingen zijn geconstateerd. De afvalbakken worden nu dagelijks geleegd en de papiercontainer gaat 's avonds op slot.

In mei heeft een bewoonster in een raadscommissie opnieuw geklaagd. Wethouder Herbert Raat (Handhaving) is begin deze maand persoonlijk gaan kijk en constateerde dat de supermarkt zich aan regels en de uitspraak van de Rijdende Rechter houdt. Hij hoorde omstanders positief spreken over de eigenaresse. Het college schrijft daarom aan de raad geen reden te zien voor optreden.
bron: Amstelveens Nieuwsblad

 

Verkoop onlinesupermarkten stijgt, grootste groei voor Picnic

19 juni 2019

Van de totale supermarktomzet is 3,4 procent afkomstig uit de verkoop van onlineboodschappen. Een halfjaar geleden was dit nog 2,9 procent. Dat blijkt uit een halfjaarlijkse meting in april van onderzoeksbureau Supermarkt en Ruimte. 

picnicneemtretourzendingenvanwehkampmee.jpg

Omgerekend wil het zeggen dat onlineverkoop goed is voor 1,2 miljard euro omzet. Daarnaast laat het onderzoek ook zien dat achttien procent van de ondervraagden zegt wel eens boodschappen online te kopen. In november 2018 was dit nog 19 procent. 

De supermarkt die het meest gegroeid is in zijn onlineverkoop, is Picnic. Een halfjaar geleden was de onlinesupermarkt nog goed voor twaalf procent van het marktaandeel. Nu is dat opgelopen tot 23 procent. Het aandeel van Albert Heijn was in november 2018 nog 53 procent, maar dat is gedaald naar 42 procent. Jumbo vertegenwoordigt 21 procent van het marktaandeel, in 2018 was dit nog 26 procent. Overige supermarkten hebben nu een aandeel van veertien procent. 
bron: Retailnews

 

Crisp krijgt opnieuw miljoenenbedrag aan groeikapitaal

18 juni 2019

Crisp heeft bij een nieuwe investeringsronde vijf miljoen euro opgehaald bij Nederlandse investeerders. De online supermarkt meldt daarnaast een vervijfvoudiging van het aantal actieve gebruikers van de supermarkt-app sinds de start in november 2018. Het aantal kleinschalige makers en kwekers dat via Crisp levert, is verdubbeld naar 360.

Crisp - Bestelling - 2 - LR.jpg

Nieuwe investeerder

Naast Robert van der Wallen met zijn investeringsmaatschappij Opportunity Partners (voormalig BrandLoyalty en sinds de start investeerder in Crisp) treedt in deze ronde ook nieuwe investeerder Alexander Ribbink (oprichter Keen Venture Partners en voormalig TomTom) toe tot de raad van commissarissen van Crisp.

Crisp is een supermarktnieuwkomer die het ‘anders wil aanpakken’: een ‘klein assortiment met verse en eerlijke producten’. Oprichter Tom Peeters zei in februari dit jaar tegen Twinkle: ‘Crisp is primair een plek voor verse weekboodschappen. We willen er niet alleen zijn voor de momenten dat je delicatessen eet, maar ook voor je gewone boodschappen. Het platform is gericht op mensen die misschien niet helemaal tevreden zijn met wat ze normaliter in een supermarkt kunnen krijgen, maar die ook niet altijd tijd hebben om stad en land af te reizen naar allerlei kleinschalige partijen om kwalitatief betere producten te kopen.’

Geen oneindige schaalvergroting

Volgens het supermarktmerk is ‘technologie er niet om mensen overbodig te maken of oneindige schaalvergroting te faciliteren, maar juist om kleinschaliger, lokaler en persoonlijker te zijn: in de inkoop, in het dagelijkse contact met klanten en bij het verpakken van hun bestellingen.’ De levering wordt grotendeels bij partners neergelegd en Crisp koopt rechtstreeks bij de boer of kweker in.
bron: Twinklemagazine

 

Zeeman investeert in e-commerce

17 juni 2019

Zeeman verwacht aankomend jaar de ‘nullijn te behalen met zijn online-omzet’. Dat laat ceo Erik-Jan Mares weten in een interview met het AD

zeeman logo.jpg

De onlineverkoop laat volgens de Zeeman-directeur een groei zien van gemiddeld 25 tot dertig procent per jaar. Tot dusver heeft de textielsuper online nog geen winst behaald, maar het bedrijf verwacht dit jaar quitte te draaien. 
Zeeman gaat meer investeren in online en in zijn grotere winkels. In de tussentijd heeft het bedrijf ook dertig kleinere filialen gesloten. “Klanten zijn nu eenmaal anders gaan winkelen. We doen het wel netjes en gaan pas tot sluiting over als het huurcontract is afgelopen.” Zeeman groeit wel in Spanje, waar het bedrijf de ambitie heeft om eind 2020 honderd vestigingen te hebben.
bron: Retailnews

 

Sluiting dreigt voor deel Nederlandse winkels Hudson's Bay

11 juni 2019

Hudsons’s Bay Leiden

Hudsons’s Bay Leiden

De Canadese warenhuisketen Hudson's Bay verkoopt zijn Europese winkels. In Nederland wordt bekeken hoe kosten kunnen worden bespaard. Voor een deel van de vijftien winkels hier dreigt sluiting, blijkt uit een persverklaring van het Canadese concern.  

Hudson's Bay verkoopt zijn winkels in Europa voor 1,5 miljard Canadese dollar, omgerekend zo'n 1 miljard euro. Vorig jaar fuseerde Hudson's Bay zijn activiteiten in Europa in een samenwerkingsverband met de Oostenrijkse branchegenoot Signa, eigenaar van de Karstadt-warenhuizen in Duitsland. Signa krijgt nu de Duitse winkels geheel in handen, Hudson's Bay wordt volledig eigenaar van de Nederlandse winkels. 

Met de winkels in Nederland gaat het "beneden verwachting", meldt ceo Helena Foulkes van Hudson's Bay. In april meldde het Duitse zakentijdschrift Wirtschafswoche dat in interne documenten staat dat de verliezen de komende jaren dreigen op te lopen tot een miljard euro.
bron: Retailnews

 

'Kruidvat, Rituals en IKEA meest toekomstbestendig'

4 juni 2019

Kruidvat Groenhof.jpg

Kruidvat, Rituals en IKEA zijn de meest toekomstbestendige retailers van Nederland. Dat blijkt uit de Retail Ranking 2019 van onderzoeksbureau Q&A. De retailers staan boven in de ranking omdat ze een goed online profiel hebben, een onderscheidende winkel hebben en het vermogen hebben om veel traffic te genereren.

Kruidvat weet in het onderzoek de eerste plek te behalen, omdat blijkt dat het merk onmisbaar is, loyale klanten heeft en veel klanten naar de winkels trekt. In de top tien staan onder meer nog Albert Heijn, ANWB, Hunkemöller en Coolblue. Uit het onderzoek blijkt verder dat acht procent van de retailers een glimlach weet te toveren op het gezicht van de consument. Onder die acht procent vallen winkels als Dille & Kamille en Søstrene Grene. Slechts negen procent van de retailers is echt onderscheidend. In 2017 was dit nog dertien procent.

24 procent van de retailers heeft loyale klanten, waardoor ze veel traffic weten te genereren. Hieronder vallen retailers als Albert Heijn, Hans Anders en Welkoop. Uit het onderzoek blijkt verder dat het hebben van een webshop niet meer voldoende is. Consumenten moeten op elk moment van de dag terecht kunnen bij de retailer voor inspiratie, oriëntatie en transactie. Ook afhalen en bezorgen van producten is steeds belangrijker.

Q&A hield het onderzoek onder 204 retailers. 5100 Nederlandse consumenten deden mee aan het onderzoek.
bron: Retailnews

 

Metamorfose Cigo de Posthoorn: feestelijke heropening

25 mei 2019

kansspelclub_amstelveen-CB-539x.jpg

De loterij-, cadeau- en tabakswinkel Cigo de Posthoorn aan de Van der Hooplaan in Amstelveen is gisteren heropend na de verbouwing. Burgemeester Bas Eenhoorn nam vrijdag de heropening van de zaak voor zijn rekening.
Cigo de Posthoorn bestaat inmiddels al meer dan 60 jaar en geldt als een familiebedrijf. Inmiddels is de derde generatie van de familie al betrokken bij de zaak.
De heropening van de totaal vernieuwde winkel zorgde direct voor grote drukte. Met een nieuwe spelershoek inclusief digital lotery boards en tv -schermen is De Posthoorn de eerste flagshipstore van de Nederlandse loterij: De Posthoorn is de eerste kansspelclub van Nederland. Maar ook het vertrouwde assortiment is er nog steeds te vinden.

De eerste reacties op de nieuwe zaak zijn overweldigend. Ter ere van de opening worden diverse acties gehouden.
Koffiecorner. De gemeente meldt in een persbericht dat de zaak bovendien al jaren een sociale functie in de wijk vervult. Dankzij de nieuwe koffiecorner wordt deze functie versterkt.

bron: Amstelveenz

 

HEMA bundelt de krachten met Wehkamp

22 mei 2019

HEMA gaat zijn producten bij Wehkamp verkopen. Het is de eerste keer dat HEMA-producten verkrijgbaar zijn bij een ander platform dan HEMA. Het betreft de non-foodproducten van het warenhuis die bij Wehkamp verkrijgbaar zijn.

HEMA logo 2.jpg

Eerder al had HEMA de ambitie uitgesproken om te groeien middels samenwerkingen met andere partijen, in het buitenland en in Nederland. Die groeiambitie hoopt het bedrijf met Wehkamp te kunnen bewerkstelligen. Voor Wehkamp is de toevoeging van het HEMA-assortiment 'waardevol'. "Met de toevoeging van HEMA-assortiment in onze shop, kunnen we onze klanten een nog breder en relevanter assortiment bieden dan we al hebben", vertelt Graham Harris, ceo a.i. bij Wehkamp.

In eerste instantie zullen er mode- en lifestyleproducten van HEMA bij Wehkamp verkrijgbaar zijn. Het aanbod wordt in fases aan het Wehkamp-assortiment toegevoegd. Nu is een groot deel van het baby-assortiment van HEMA al op Wehkamp te vinden.

bron: Retailnews

 

Nieuwe Intertoys hoopt dit jaar weer winstgevend te zijn

22 mei 2019

Intertoys-topman Roland Armbruster hoopt dat de speelgoedketen dit jaar weer winstgevend is. "En anders volgend jaar." Dat zegt hij in een interview met RetailTrends.

intertoys rdam.jpg

Intertoys ging in februari failliet. De Portugese investeringsmaatschappij Green Swan nam de speelgoedketen in maart over. Onder de nieuwe eigenaar wordt ingezet op beleving, met onder meer escaperooms, een karaokebar en een ruimte om verjaardagsfeestjes te vieren. "En we willen dat kinderen het speelgoed in de winkel kunnen uitproberen. Aanraken is gewenst, niet verboden."

Intertoys hoopt onderscheidend te zijn met een huismerk en wil daarnaast alleen nog A-merken verkopen, zoals Lego, Playmobil en Mattel. "Die B-, C-, D-merken moeten we niet meer hebben. Geen tweehonderd of driehonderd merken die niemand kent, maar waar je wel mee moet onderhandelen." Online wordt het aanbod uitgebreid en wil Intertoys 'prijsconcurrerender' worden. Vanaf 1 juni is de klantenservice doordeweeks 's avonds langer open en kunnen klanten er ook op zondag terecht.

Het nieuwe Intertoys heeft ruim tweehonderd winkels, waarvan 132 eigen winkels. Met zo'n 75 franchisers is een akkoord gesloten. Begin juni houdt Intertoys een feestweek. In alle winkels krijgen klanten dan een voorproefje van het nieuwe concept. 19 juni wordt in het Utrechtse winkelcentrum The Wall de Intertoys Experience Store geopend. Het duurt zo'n drie maanden, denkt Armbruster, dat in alle winkels vernieuwingen zijn doorgevoerd.

bron: Retailnews

 

Groenhof Optiek genomineerd voor Best Store Design Award

20 mei 2019

groenhof_optiek_nana_woody_john-NEWSDETAIL_1.jpg

Amstelveen - Groenhof Optiek op winkelcentrum Groenhof heeft een nominatie ontvangen voor Best Store Design. De fraaie optiekzaak werd recent volledig vernieuwd. Dat bleef niet onopgemerkt bij de organisatie van de NanaWoody&John Awards, die een selectie maakte van onderscheidende zelfstandige optiekzaken die het afgelopen jaar zijn geopend of verbouwd.
De Best Store Design Award wordt maandagavond 27 mei 2019 uitgereikt. Stemmen op Groenhof Optiek kan via de website van de NanaWoody&John Awards (klik hier).

De organisatie van de verkiezing noemt Groenhof Optiek een prachtige winkel waar gezelligheid hand in hand gaat met vakmanschap en professionaliteit.

Want Groenhof Optiek is niet zomaar een opticien. Het bedrijf bestaat al sinds 1979 en eigenaar Rob Faas heeft er sindsdien een topzaak van gemaakt. Zijn visie op oogzorg is uniek en de daardoor ontstane samenwerking met oogartsen in de regio is dat al net zo. Het bedrijf heeft meerdere optometristen en contactlensspecialisten in dienst en tal van Nederlandse opticiens zijn hier hun carrière als stagiair begonnen. In 2009 heeft Rob het stokje overgedragen aan zijn dochter Leoniek en toen vorig jaar het winkelcentrum op de schop ging, verhuisde Groenhof Optiek naar een andere locatie binnen het centrum waar het nu 350 vierkante meter ter beschikking heeft. Hier worden je ogen door vakmensen met de beste en innovatiefste apparatuur gescreend en vind je altijd de mooiste en nieuwste collecties monturen en zonnebrillen. Een zeer terechte nominatie voor de NanaWoody&John Best Store Design Award dus voor een prachtige winkel waar Amsterdamse gezelligheid hand in hand gaat met vakmanschap en professionaliteit.

 

Action boekt opnieuw meer winst

18 mei 2019

Action mandje.jpg

Action heeft vorig jaar een nettowinst van 229 miljoen euro geboekt. Dat is bijna twintig procent meer dan in 2017, toen er 188 miljoen onder de streep stond. Ook toen werd er bijna twintig procent meer winst geboekt.

De discounter meldde in maart al dat de omzet vorig jaar met ruim 23 procent toenam tot 4,2 miljard euro. De groei is voor een belangrijk deel afkomstig van de 230 nieuwe winkels die zijn geopend, vooral in Frankrijk en Duitsland. De omzet moet de komende jaren groeien tot boven de tien miljard euro, staat in het jaarverslag.

Action verwacht voor het eind van 2020 drie nieuwe distributiecentra te openen. De discounter heeft er nu zeven, waaronder twee die dit jaar zijn geopend (in het Franse Belleville en het Duitse Peine).
Action had eind vorig jaar 1325 winkels in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Polen. De discounter opende in 1993 zijn eerste winkel, in Enkhuizen.

bron: Retailnews

 

Topbloemen.nl opent eerste fysieke winkel

16 mei 2019

topbloemen.png

De bloemenbezorgsite biedt voortaan de mogelijkheid om een bos bloemen in een winkel aan te schaffen. De winkel wordt vandaag geopend.

Met Amstelveen als eerste zaak in de pilot van Topbloemen.nl heeft algemeen directeur Edwin van Arkel naar eigen zeggen een plek te pakken die centraal ligt en die de merknaam kan versterken. ‘Wij zijn heel blij dat wij ons merk met de opening van deze fysieke winkel ook in het straatbeeld terug laten komen. Amstelveen kwam op ons pad. Naast de mooie ligging biedt de locatie ons ook de kans om nog beter te monitoren wat de wensen van onze klanten zijn’, legt Van Arkel uit.

In de fysieke shop wordt naast het Topbloemen.nl-aanbod ook iets nieuws geprobeerd. Klanten kunnen zelf een plukboeket samenstellen. Ook is een deel van de winkel afgeschermd. Daar kan men in rust naar trouw- en rouwboeketten kijken.

Meer winkels op de planning
De zaak zal het eerste jaar onder supervisie van Topbloemen.nl staan en daarna worden overgedragen aan de franchise-ondernemer. Dit geldt voor alle Topbloemen.nl-winkels die de komende jaren zullen worden geopend. Van Arkel geeft aan dat meerdere winkels zullen volgen: ‘Die staan echter niet gepland voor dit jaar, maar vanaf 2020 staan er inderdaad nog enkele franchisewinkels op de planning.’

Deze eerste winkel is echt een pilotstore, zegt Van Arkel. ‘Hierin gaan we het komende half jaar zaken testen en bijsturen. Pas als het helemaal staat gaan we het echt als franchiseconcept uitrollen in de markt. Vandaar dat het niet eerder zal zijn dan 2020.’

bron: Twinkle

 

Aantal retailfaillissementen stevig in de lift

13 mei 2019

sissy boy eindhoven.jpg

Het aantal faillissementen in de Nederlandse detailhandel lag vorige maand op veertig. Dat zijn er dertien meer dan een maand eerder, blijkt uit cijfers van het CBS.

Het aantal faillissementen in de retail is sinds oktober niet meer zo hoog geweest. Ten opzichte van april vorig jaar gingen er achttien retailers meer failliet. Er gingen onder meer zes voedingswinkels, zes huishoudzaken en zes winkels in recreatieartikelen failliet. Verder werd een elektronicaretailer en een supermarkt of warenhuis failliet verklaard. 

Door de relatief vele faillissementen vorige maand, staat de teller in 2019 nu hoger dan over de eerste vier maanden van 2018. Tot en met april gingen dit jaar 123 winkelbedrijven failliet, eentje meer dan in de eerste vier maanden van vorig jaar.

Sissy-Boy is de grootste retailer die vorige maand failliet werd verklaard. De modeketen maakte vrijwel direct een doorstart onder de vleugels van Sacha. Verder vroeg Via Mio vorige maand faillissement aan, maar de uitspraak van het bankroet volgde pas op de eerste dag van mei.

bron: Retailnews

 

Nieuwe woonwinkel in Stadshart

12 mei 2019

Dille & Kamille opent op 28 juni de 33ste vestiging aan Binnenhof 81 in het Stadshart. De woonwinkel verkoopt huis, tuin en keuken artikelen. Normaliter kiest de keten voor vestigingen in een karakteristiek pand in een historisch centrum. Voor meer informatie zie www.stadshartamstelveen.nl

Dille&Kamille Groningen

Dille&Kamille Groningen

“Onze missie is zoveel mogelijk mensen te inspireren en om in harmonie met de natuur te leven”, zegt brand & marketingspecialist Karin Groot van het bedrijf. “Die missie dragen we ook graag uit in het Stadshart van Amstelveen om zo ons gedachtegoed van ‘natuurlijke eenvoud’ naar iedereen te brengen. Wij willen met onze winkels een oase van rust brengen in drukbezochte winkelstraten en het pand in Stadshart Amstelveen, biedt ons een uitgelezen kans om dit te realiseren.”

Toevoeging
Centermanager Ben Verheijen van het winkelcentrum Stadshart zegt blij te zijn met wat hij een ‘unieke winkelformule’ noemt en die te kunnen toevoegen aan het winkelaanbod. “Wij zijn verheugd dat Dille & Kamille ons winkelcentrum heeft gekozen als nieuwe vestigingslocatie. Die vestiging past goed bij het servicelevel en de kwaliteit van Stadshart Amstelveen en dat maakt het een goede match.

Eenvoud
Dille & Kamille zegt voor tijd nemen voor de klant en zijn  omgeving te staan. ‘Onze klanten kiezen voor een assortiment dat eenvoud uitstraalt, met een voorkeur voor vakwerk, ambachtelijke producten en voor natuurlijke materialen. Geen overbodige decoraties of hippe vormen, natuurlijke eenvoud is de kern van Dille & Kamille.”.

bron: Amstelveenblog

 

Rommel bij Groenhof moet opgeruimd worden

7 mei 2019

Wethouder Herbert Raat heeft winkelcentrum Groenhof bezocht naar aanleiding van klachten van omwonenden over rommel van aannemers die daar werken aan een verbouwing. De rommel moet weg.

rommel Groenhof.jpg

Die verbouwing omvat een vergroting van de Jumbo supermarkt en er komt een Lidl. Wethouder Raat heeft afgelopen week met bewoners een rondje om het winkelcentrum gemaakt. "Mij werd al snel duidelijk dat dit niet acceptabel is," zegt hij. "Aannemers hebben veel werk. Maar dat is geen rechtvaardiging om er een puinhoop van te maken." Raat heeft handhavers opdracht gegeven de aannemers aan te spreken met de boodschap: "Jullie ruimen het zelf op, of wij doen het en dan sturen wij de rekening."

Er is inmiddels sprake van verbetering. Zo had een van de aannemers een flink stuk van het parkeerterrein in beslag genomen. Die ruimte is nu verkleind, waardoor er weer meer parkeerruimte is. Een deel van de losliggende rommel is verwijderd en een vuilcontainer weggehaald. Gemeentelijke handhavers treden actief op tegen foutparkeren rond Groenhof en met de brandweer wordt overlegd over de bereikbaarheid van brandkranen.

MINDER Portfoliomanager Alwin Krijnen van Segesta Exploitatie BV, eigenaresse van Groenhof, is zelf gaan kijken. "Ik heb geconstateerd dat de rommel al aanzienlijk minder is geworden. Als eigenaresse samen met bouwers en beheerders proberen wij de overlast voor bewoners tot een minimum te beperken. Na de voltooiing van de Jumbo verdwijnen de werklieden die daar bezig zijn en zij nemen hun rommel mee. Het inschakelen door de gemeente van handhavers die de veroorzakers direct aanspreken is de beste methode, wat dan ook wordt toegepast."

Het eerste onderdeel van de verbouwing is inmiddels afgerond: vandaag (woensdag) heeft de vergrote Jumbo supermarkt de deuren heropend en de eerste 150 klanten verwelkomd met bloemen. De komende tijd volgen de voltooiing van de Lidl en het renoveren van de passages en gevels.

bron: Amstelveensnieuwsblad

 

Veenbrink beste Noord-Hollandse supermarktondernemer

2 mei 2019

Jumbo-Rembrandtweg-vernieling-1132x670.jpg

Cartouche Veenbrink van Jumbo Veenbrink aan de Rembrandtweg is uitgeroepen tot de beste zelfstandige supermarktondernemer van de provincie Noord-Holland. De competitie is een initiatief van het Vakcentrum, de brancheorganisatie voor zelfstandig detaillisten in food, non-food en fast moving consumer goods en franchisenemers. Met de competitie wil het Vakcentrum de meerwaarde van de zelfstandig ondernemer benadrukken.

Jumbo Veenbrink is de opvolger van de Kingsalmarkt van familie Veenbrink die in deze supermarkt delicatessen verkocht. De zaak had als sterke punten het assortiment, de hoge kwaliteit en dito service die veel vaste klanten trok. ¨Die passie voor klanten, kwaliteit en eten is nog steeds onze grote drijfveer. Ook nu we onder de vlag van Jumbo ondernemen. Jumbo heeft dezelfde focus op klanten als wij,¨ zegt Cartouche Veenbrink. ¨Die passie zie je terug in de binding die onze medewerkers hebben met de winkel en met de klanten. Ons team bestaat voor een groot deel uit mensen die hier al lang werken. Vijfentwintig jaar; zelfs veertig jaar. Zij zijn meegegroeid met het bedrijf en met de klanten. ¨

¨Wij hechten ook veel waarde aan productkennis. Je moet de klanten goed kunnen informeren over wat je verkoopt en wat je met producten kunt doen. Daarom houden wij regelmatig proeverijen in de winkel. Om interessant te blijven voor klanten moet je weten wat trends en belangrijke ontwikkelingen zijn. Je ziet nu een groeiende belangstelling voor vegetarische producten. Klanten kijken steeds meer naar de gezondheidsaspecten van voeding,¨ aldus Cartouche Veenbrink

¨Jumbo biedt ons mogelijkheden om aan die behoeften tegemoet te komen. We zijn begonnen als een supermarkt met delicatessen. Dat zou je nu een innovatieve stap noemen. Nu zijn we een allround supermarkt met specialiteiten als onderdeel van het assortiment. De innovatie richt zich nu op de functie van de winkel in samenhang met de digitale afzetkanalen. Daarvoor geldt ook dat je als ondernemer je sterkte punten maximaal moet benutten. Dat we daarvoor nu zijn onderscheiden en dat we de kans krijgen om de beste van Nederland te worden, is de beloning voor de inspanning van het hele team om de favoriete buurtsuper te blijven. Voor bestaande en nieuwe klanten, ¨ aldus de supermarktondernemer.

Klantvriendelijkheid is een van de criteria die ertoe hebben geleid dat Cartouche Veenbrink is gekozen tot de beste zelfstandige supermarktondernemer van Noord-Holland. Nu is de spannende vraag of hij de finale haalt en kanshebber is voor de titel om de beste van Nederland te worden.

bron: Amstelveensnieuwsblad

 

Werkzaamheden Keizer Karelweg gaan van start

29 april 2019

ROTONDE-1-1-e1539949775743-1132x670.jpg

Vandaag is een begin gemaakt met voorbereidingen voor reconstructie van het Keizer Karelplein en werkzaamheden op de Keizer Karelweg tussen het Keizer Karelplein en de Handweg. De werkzaamheden gaan donderdag 2 mei van start. Vanaf 6 mei is de Keizer Karelweg tussen het Keizer Karelplein en de Handweg voor doorgaand verkeer afgesloten. Weggebruikers en bewoners moeten tot eind juli rekening houden met overlast.

Het Keizer Karelplein wordt omgebouwd tot een soort rotonde. Het wordt echter geen volwaardige rotonde want verkeer vanaf de Van der Hooplaan kan ook in de toekomst niet linksaf slaan naar de Keizer Karelweg. Op het kruispunt Keizer Karelweg - Lindenlaan - Kastanjelaan wordt wel een echte rotonde aangelegd. Bovendien krijgt de rijbaan tussen het Keizer Karelplein en de Handweg een nieuwe laag asfalt.

"De werkzaamheden aan het Keizer Karelplein en de kruising Keizer Karelweg-Lindelaan-Kastanjelaan zijn hard nodig", zegt wethouder Rob Ellermeijer. "Het Keizer Karelplein is een knooppunt waar de laatste tijd de meeste ongelukken zijn gebeurd. Ook loopt het verkeer daar regelmatig vast."

Vanwege de veiligheid en doorstroming is dit project naar voren gehaald zodat het is gerealiseerd voordat de verbreding van de A9 van start gaat. Om tijdig klaar te zijn voor de A9-werkzaamheden en vanwege de aanleg van de nieuwe Amsteltram zijn er op dit moment veel wegwerkzaamheden in Amstelveen. "Dit geeft uiteraard overlast. De gemeente, de vervoerregio en de aannemer doen er alles aan om dit zo veel mogelijk te beperken", zegt Ellermeijer. "Projecten worden in een zo kort mogelijke tijd gerealiseerd. Door goede communicatie over omleidingen en persoonlijk contact met de direct omwonenden en de ondernemers in de buurt streven wij er naar iedereen goed te informeren."

Voor vragen over de werkzaamheden kunnen bewoners terecht bij de omgevingsmanager van de aannemer. Daarnaast heeft de gemeente een informatiehoek ingericht bij belevingscentrum Amstelveen Inzicht. Dit bevindt zich boven de bibliotheek aan het Stadsplein en is geopend op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 12.00 uur tot 17.00 uur en op de eerste en derde zaterdag van de maand van 12.00 uur tot 17.00 uur. Verder is meer informatie te vinden op de site van de gemeente Amstelveen.

bron: Amstelveensnieuwsblad

Laatste bezwaren tegen outletcentrum Halfweg van tafel

22 april 2019

amsterdam the style outlets.jpg

Er zijn geen argumenten meer die de komst van factory outlet center The Style Outlets in Halfweg nog kunnen blokkeren. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam besloten, waarmee er na vijf jaar van procedures definitief groen licht is voor de komst van het outletcentrum.

Branchevereniging INretail startte vijf jaar terug samen met een groep winkeliers een procedure om het outletcentrum te blokkeren. Daarbij voerden zij onder meer de te verwachten verkeersoverlast op de toevoerwegen, parkeerproblemen en gevolgen voor de natuur in de omgeving aan. De rechter heeft al die argumenten om een bouwverbod in te stellen nu van tafel geveegd, nadat de Raad van State eerder al bezwaren van overheden afwees.

INretail noemt de uitspraak een ‘verlies voor het Nederlandse winkellandschap’. ‘De uitspraak van de rechter treft alle moderetailers in een brede straal rond Halfweg’, klinkt het vanuit de winkeliersclub. 

De bouw van The Style Outlets is door de verschillende bezwaren meermaals vertraagd, maar kon eind vorig jaar toch van start. De planning is om de outlet in de herfst van 2020 te openen. Het centrum in Halfweg wordt na Roosendaal, Roermond en Lelystad de vierde outlet in ons land. 

bron: Retailnews

 

'Hudson’s Bay nog dit jaar weg uit Nederland'

12 april 2019

De Nederlandse winkels van Hudson’s Bay stevenen af op een sluiting of faillissement. Dat blijkt volgens WirtschaftsWoche uit interne documenten van moederbedrijf Karstadt.

Hudsen’’s Bay Leiden

Hudsen’’s Bay Leiden

De Nederlandse warenhuizen zouden zo slecht presteren, dat een sluiting of bankroet nog dit jaar ‘economisch de meest zinvolle oplossing’ is. Het management van Galeria Kaufhof Karstadt verwacht dat de filialen in ons land tegen 2028 goed zijn voor een verlies van een miljard euro. De winkels van Hudson’s Bay zouden grotendeels verantwoordelijk zijn voor de ‘aanzienlijke verliezen’ van het Duitse moederbedrijf, hoewel ook warenhuisketen Karstadt zelf diep in de rode cijfers zit.

Hudson’s Bay en Karstadt konden niet op de berichten reageren. Hudson’s Bay opende vorige maand nog twee nieuwe warenhuizen in ons land en heeft nu vijftien winkels. Eerder lekte al uit dat het eerste jaar in Nederland een verlies van zo’n tachtig miljoen euro heeft opgeleverd.

Hudson’s Bay maakte begin dit jaar nog bekend zijn Nederlandse winkels op de schop te nemen om het tij te keren. Daarbij werd gesproken over een herpositionering en verkleining van de warenhuizen. Geruchten over een vertrek in ons land werden tot nu toe steeds weersproken.

bron: Retailtrends

 


Tjapko Poppens voorgedragen als burgemeester Amstelveen

8 april 2019

Tjapko Poppens wordt de nieuwe burgemeester van Amstelveen. Als de minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties, Kasja Ollongren, de voordracht goedkeurt zal Poppens naar verwachting eind mei worden beëdigd. De goedkeuring van de minister is in de regel een formaliteit.

Poppens werd maandagavond voorgedragen door de selectiecommissie van de gemeente Amstelveen.

De nieuwe burgemeester is een Nederlands politicus van de VVD en 48 jaar. Hij is opgegroeid in de provincie Groningen en is afgestudeerd in de Economie van landbouw en milieu aan de Universiteit van Wageningen met als afstudeerrichting bedrijfs- en bestuurskunde. In 2005 werd hij gemeenteraadslid in Deventer en vanaf 2007 was hij daar VVD-fractievoorzitter. Daarnaast was Poppens vanaf eind 2008 concerncontroller bij de gemeente Enschede. In december 2012 werd hij benoemd tot burgemeester van Wijk bij Duurstede. Tjapko Poppens is getrouwd en vader van 3 kinderen. (Bron: Wikipedia)

De huidige nevenfuncties buiten het lokale bestuur zijn:
Voorzitter Nederlandse Brouwers, bezoldigd
Voorzitter Overlegplatform Bouwregelgeving, onbezoldigd
Voorzitter VVD Regio Midden Nederland, onbezoldigd
Ambassador Wageningen Universiteit & Research, onbezoldigd
Lid Commissie van Advies WSV Ceres, onbezoldigd

Naar de functie van burgemeester van Amstelveen hebben veertien personen gesolliciteerd, vier vrouwen en tien mannen.

bron: RTVA

 

Albert Heijn sticker-spaarboek ‘Verzamel Bijzonder Amstelveen’

4 april 2019

De acht Albert Heijn supermarkten in Amstelveen starten op 15 april 2019 met de stickerspaaractie ‘Verzamel Bijzonder Amstelveen’.

ah_stickerboek-NEWSDETAIL_1.jpg

Albert Heijn vond dat Amstelveen genoeg bijzonderheden had om er een unieke verzamelactie voor te ontwikkelen. Door de vele bijzonderheden uit te werken in 75 verschillende onderwerpen is er een serie ontstaan die voor iedere inwoner van Amstelveen de moeite waard is om te verzamelen. Ieder onderwerp is uitgewerkt in 2 stickers die in het fraai uitgevoerde verzamelalbum ingeplakt kunnen worden. Als alle 150 stickers ingeplakt zijn, is het album compleet. In de onderwerpen komen historie, objecten, bijzondere gebeurtenissen en bekende Amstelveense locaties aan bod. Uiteraard ontbreekt ook de informatie over ieder onderwerp niet in het album.

De actie werd voor Albert Heijn opgezet door het gespecialiseerde promotiebureau Tomorrow in samenwerking met AmstelveenZ.nl en gemeente Amstelveen. Daarnaast levert de Gemeente Amstelveen een Monumentenroute door Amstelveen, die in het hart van het verzamelalbum terug te vinden is. Ook aan de hele jonge Amstelveners is door Albert Heijn gedacht, want naast het verzamelalbum is er een leuke kleurplaat met bijzondere Amstelveense onderwerpen.

In de actieperiode, die loopt tot en met zondag 26 mei (6 weken), verstrekken alle acht AH supermarkten in Amstelveen bij iedere € 10,- aan boodschappen een set van 3 ‘Bijzonder Amstelveen’ stickers gratis. Daarnaast zijn er iedere week actie-artikelen waarbij een extra set stickers gratis gegeven wordt. Het fraaie verzamelalbum wordt door AH in de eerste 2 actieweken gratis verstrekt bij een minimale besteding van €25,-. Uiteraard is het verzamelalbum daarna ook nog te koop in de winkels, maar op is op!

De actie wordt afgetrapt met een kick-off op vrijdag 12 april voor de ingang van het AH filiaal in Winkelcentrum Stadshart. Om 15.00 zal wethouder Herbert Raat het startsein geven voor deze unieke lokale actie. Iedereen die nieuwsgierig is naar deze actie is van harte welkom om aanwezig te zijn. Bij deze kick-off kunnen maximaal 500 aanwezigen het fraai uitgevoerde verzamelalbum als eerste gratis in ontvangst nemen.
bron: Amstelveenz

 

Hudson’s Bay diep in het rood, ondanks goed slot

3 april 2019

Hudson’s Bay Company heeft het afgelopen boekjaar afgesloten met een nettoverlies van 542 miljoen Canadese dollar (362 miljoen euro). Een goed laatste kwartaal, waarin het warenhuisconcern 286 miljoen dollar winst boekte, kon dat niet voorkomen.

Hudsonbay.jpg

Het verlies is wel iets teruggelopen ten opzichte van 2017, toen het Canadese bedrijf 581 miljoen dollar in het rood stond. Toen boekte de warenhuisketen ook al een winst in het laatste kwartaal, van 84 miljoen dollar. Dat betekende destijds het eerste kwartaal sinds twee jaar tijd dat met een positief resultaat werd afgesloten.

De omzet van Hudson’s Bay is in het afgelopen boekjaar, dat liep tot februari, gedaald van bijna 9,5 naar iets minder dan 9,4 miljard dollar. Het concern herstructureerde vorig jaar zijn Europese activiteiten, via een joint venture met het Duitse Karstadt. Het combineren van beide bedrijven kostte het retailconcern 194 miljoen dollar. Daarentegen droeg de fusie 88 miljoen dollar bij aan het aangepaste bedrijfsresultaat (ebitda) in het vierde kwartaal.

Specifieke cijfers over Nederland zijn niet bekendgemaakt. Eind vorig jaar lekte uit dat de warenhuisketen in ons land tachtig miljoen euro in het rood stond. Hudson’s Bay opende vorige maand zijn laatste twee warenhuizen in Nederland. Met de openingen in Amstelveen en Utrecht staat de teller op vijftien winkels. 
bron: Retailnews

 

Blokker en Big Bazar verkocht aan eigen ceo

2 april 2019

Michiel Witteveen is de nieuwe eigenaar van winkelketens Blokker en Big Bazar. Dat heeft Blokker Holding bekendgemaakt, zonder financiële details te melden.

blokkernieuwe.jpg

De management buy-out is de uitkomst van een verkoopproces dat vorig jaar in gang werd gezet. Met deze voorgenomen overname behouden de winkelformules hun 'prominente positie in het straatbeeld in Nederland en België en betreden ze een volgende fase in hun rijke geschiedenis', klinkt het.

Nadat door de familie Blokker in december een formeel verkoopproces voor de winkelformules was gestart, hebben in de afgelopen maanden verschillende potentiële kopers zich gemeld. De aandeelhouder was op zoek naar een 'ondernemende koper' die op basis van de geformuleerde businessplannen de verlieslatende formules weer naar winstgevendheid en groei kan leiden. In het afgelopen jaar is naar eigen zeggen de eerste fase van dit plan bij de Nederlandse winkels van Blokker al tot uitvoering gekomen, wat tot de 'eerste voorzichtige successen heeft geleid', met een groei van het aantal klanten en hogere omzetten.

Het overnamevoorstel van Witteveen voldeed volgens Blokker het beste aan de voorwaarden die aan de nieuwe eigenaar werden gesteld. Als onderdeel van de transactie levert de familie een financiële bijdrage voor de succesvolle realisatie van 'de volgende fase van ontwikkeling van de formules'. De winkelformules hebben gezamenlijk 474 eigen winkels en 77 franchisewinkels in Nederland en 139 winkels in België en Luxemburg. Het holdingbedrijf en Marskramer maken ook deel uit van de voorgenomen transactie.

Bruidsschat

Witteveen had van de eigenaarsfamilie de taak gekregen Blokker te verkopen, maar deed dat volgens bronnen van De Financiële Telegraaf op een manier waardoor veel financiële partijen afhaakten. Bij de verkoop is het vastgoed niet inbegrepen. Witteveen zou een ‘bruidsschat’ van 280 miljoen euro meekrijgen. Een deel daarvan zou via huren terug kunnen vloeien naar de familie Blokker, die via investeringsvehikel HB Capital nog ongeveer twintig procent van de panden bezit.

Eind februari bleek dat het aantal gegadigden voor Blokker was teruggebracht van twaalf tot vijf. De familie beloofde een koper een bedrag mee te geven in ruil voor investeringen en behoud van het winkelbestand. Blokker heeft nu nog zo’n vierhonderd winkels in Nederland. De retailer maakt dit jaar naar verwachting nog tientallen miljoenen euro’s verlies. De leiding verwacht in 2021 weer winst te kunnen maken.

Witteveen is sinds het vertrek van Casper Meijer, een jaar terug, waarnemend ceo van Blokker. Met de verkoop komt de winkelketen na meer dan 120 jaar in andere handen. Eerder deed moederconcern Blokker Holding de ketens Leen Bakker, Intertoys en Xenos al van de hand.

bron: Retailnews

 

Vonk & Vloer Luxaflex Inspiration dealer van het jaar in regio

29 maart 2019

vonk en vloer.jpg

Vonk & Vloer is uitgeroepen tot Luxaflex Inspiration dealer van het jaar voor de regio Amstelveen.

Traditiegetrouw kiest Luxaflex in het voorjaar de 'Dealers van het Jaar'. Deze titel wordt verleend aan Luxaflex Inspiration dealers die het merk uitmuntend voor het voetlicht brengen bij hun klanten en zich onderscheiden op het gebied van advies, service, marketing en klantgerichtheid.

Omdat Luxaflex sterk gelooft in Ondernemers die de regio waarin ze actief zijn kennen als hun broekzak en daardoor optimaal in kunnen spelen op de behoeftes en wensen van hun afnemers, worden de titels regionaal verleend.

Vonk & Vloer is uitgeroepen tot Inspiration dealer van het jaar voor de regio Amstelveen. Het gedreven ondernemerschap van Vonk & Vloer het onderbouwde advies en het persoonlijke klantcontact zijn, naast een positieve en open relatie met leverancier Luxaflex Nederland, de voornaamste redenen geweest om Vonk & Vloer te kronen tot Luxaflex Inspiration dealer van het jaar.

Luxaflex Inspiration Dealers beschikken over een totaalpresentatie van de verschillende Luxaflex raambekledingsproducten. Inspiration dealers zijn geïnformeerd over het volledige gamma van Luxaflex-producten en adviseren bij een keuze 'op maat'. Meet- en montageservice is in het algemeen beschikbaar.

 

Cao voor non-foodretailers officieel bindend

20 maart 2019

Praxis Tuincentrum.png

Het Ministere van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de cao voor non-foodretailers vorige week algemeen verbindend verklaard. Hiermee is de cao van toepassing op 170 duizend werknemers en werkgevers in de branche.

In juli vorig jaar werd er al een akkoord bereikt tussen brancheorganisatie INretail, CNV Vakmensen, De Unie en AVV. Vakbond FNV stemde er niet mee in. De cao loopt tot 1 januari 2021 en geldt onder meer voor sport-, mode- en woonwinkels, tuincentra en grootwinkelbedrijven.

Sinds de komst van de cao stegen de lonen met 2,4 procent. De lonen worden nog drie keer aangepast, waarbij ze telkens meestijgen met de groei van het wettelijke minimumloon.

Naast de loonsverhoging is er voor werknemers met een dienstverband van zestien uur of meer een persoonlijk ontwikkelingsbudget van 150 euro per jaar beschikbaar. Verder is er onder meer voor oudere medewerkers een regeling voor duurzame inzetbaarheid en wordt er een proef gedaan met de individualisering van feestdagen.

bron: Retailnews

 

Q-Park opent nieuwe parkeergarage in Amstelveen

19 maart 2019

68c5b6d2-d750-4014-9078-cba51d3a9e44.jpg

Q-Park heeft vandaag een nieuwgebouwde parkeergarage geopend aan het Buitenplein in Amstelveen. De 455 parkeerplaatsen tellende parkeerfaciliteit is volledig geïntegreerd in het, door de Vlaamse architect Frederik Vermeesch gerestylde, voormalige V&D-pand in Stadshart Amstelveen.

Dit pand biedt ook onderdak aan het vorige week geopende Hudson's Bay. De bovenste etage van de parkeergarage is gereserveerd voor de bewoners van het bovengelegen exclusieve woongebouw 'Up Mountain'.

EXPLOITATIE Q-Park heeft de huurovereenkomst gesloten met a.s.r. real estate, dat optreedt namens de eigenaar van de parkeergarage: het ASR Dutch Prime Retail Fund. Q-Park neemt de exploitatie van de parkeergarage voor minimaal de komende 15 jaar voor haar rekening. "Een prachtige locatie", aldus Fred Wilkes, directeur Business Development van Q-Park. "Qua design, uitstraling en kwaliteitsniveau past de parkeergarage helemaal bij ons. Op een A-locatie; midden in het zich volop ontwikkelende stadscentrum van Amstelveen."

Niet alleen is de parkeergarage bij uitstek het startpunt om te shoppen bij Hudson's Bay, ook ligt deze op een steenworp afstand van het winkelcentrum Stadshart, met bekende merken, zoals Zara, G-Star Women, Van Gils, Starbucks, Superdry, Nespresso en het eerste Bose Experience Centre in Nederland.

BESTE Zowel in 2013 als 2015 is Stadshart Amstelveen door de Winkelcentrum Kwaliteitsmonitor uitgeroepen tot 'Beste winkelcentrum van Nederland'. Naast de vele winkels is er een uitgebreid aanbod aan horeca en cultuur, zoals Poppodium P60, Schouwburg Amstelveen, Cinema Amstelveen en het Cobramuseum.

"Ook wat energiebesparing betreft, maken we met Q-Park Buitenplein een volgende stap", vult Wilkes aan. "We hebben zo veel mogelijk spaarlampen en led-verlichting toegepast, die buiten de winkeltijden overgeschakeld worden op bewegingssensoren." Daarnaast is de parkeergarage van alle gemakken voorzien om zo comfortabel mogelijk te kunnen parkeren. Van brede, makkelijk insteekbare parkeervakken tot aan elektrische oplaadpunten en het gemakkelijk in- en uitrijden met je bankpas.

ZEVEN DAGEN PER WEEK Q-Park Buitenplein is 24 uur per dag, zeven dagen per week geopend. Het parkeertarief bedraagt 1 euro per 30 minuten of een gedeelte hiervan. Het maximaal dagtarief is 16 euro. Er zijn diverse soorten abonnementen verkrijgbaar via de website van Q-Park. De andere locaties van Q-Park in Amstelveen zijn Q-Park Stadsplein, Q-Park Schouwburg en Q-Park Handelsplein.

bron: Amstelveens Nieuwsblad

 

CoolCat vraagt faillissement aan, winkel blijft voorlopig opeN

18 maart 2019

coolcat-1132x670.jpg

De Nederlandse divisie van kledingketen CoolCat gaat het faillissement aanvragen. CoolCat heeft ook een vestiging in het Rembrandthof in het Amstelveense Stadshart. De lange zomer en de warme winter zouden het bedrijf -dat al jaren verlies draait- het laatste zetje hebben gegeven. Er wordt wel gekeken of er een eventuele doorstart mogelijk is. De winkels en de webshop blijven daarom tot nader order open.

CoolCat heeft in Nederland 80 winkels. Daarnaast heeft de keten zeventien winkels in België, zes in Frankrijk en twee in Luxemburg.

bron: RTVA

 

'Supermarkten zijn volgend slachtoffer van online'

15 maart 2019

Dertig tot veertig procent van de supermarkten in de Benelux moet in de komende tien jaar zijn deuren sluiten. Door een verschuiving naar thuisbezorging van vooral nieuwe spelers komt de winstgevendheid van traditionele supermarktketens onder druk te staan. Dat blijkt uit een onderzoek van digital consultancybureau Duval Union Consulting, geschreven door voormalig ceo Nils van Dam van Unilever België.

supermarkt winkelwagen.jpg

Supermarkten komen volgens Van Dam onder meer in de problemen door de hoge vaste kosten in de sector, zo’n zestig tot zeventig procent van de omzet. Daarnaast is de nettomarge in de Benelux met gemiddeld drie procent al vrij laag, omdat vooral op prijs wordt geconcurreerd. Grote ketens hoeven daardoor maar gemiddeld zo’n drie procent van hun omzet aan nieuwe spelers te verliezen om hun marge onder de één procent te zien zakken, stelt Van Dam. “Dit betekent dat ongeveer dertig procent van de winkels verlies gaat draaien.”

Foodretail leek tot nu toe geen last te hebben van de verschuiving naar e-commerce en grote ketens openen nog steeds veel nieuwe vestigingen, zegt Van Dam. Maar door de komst van nieuwe spelers en de groei van online, zal die trend volgens hem snel omkeren. Waar ketens als Albert Heijn en Jumbo genoodzaakt zijn kosten te rekenen voor thuisbezorging, kunnen nieuwe toetreders dat gratis doen, omdat ze geen kosten aan bijvoorbeeld fysieke winkels hebben. "Bovendien verdienen ze vooral geld met de data die ze verzamelen en vervolgens doorverkopen aan adverteerders."

Fysieke supermarkten zullen volgens Van Dam alleen nog succesvol zijn in dichtbevolkte gebieden waar ook veel mensen werken. “Dan is het makkelijk om even snel iets te kopen.” Grote XL-supermarkten buiten de stad zullen volgens hem als eerste sneuvelen.

bron: Retailnews

 

Otentic Perfumes opent nieuwe winkel in Stadshart

15 maart 2019

Amstelveen_Store_Render-NEWSDETAIL_1.jpg

Otentic Perfumes opent morgen zijn deuren van een nieuwe parfumwinkel in Stadshart Amstelveen. Otentic Perfumes biedt een uniek geurconcept aan waarbij de consument door middel van een private perfume explore session een parfum kiest dat bij hem of haar past uit de 73 geuren verdeeld over diverse geurstijlen.

Het interieur van de nieuwe winkel op Binnenhof 35 staat voor ingetogen luxe. Tijd, aandacht en persoonlijke service staan in dit winkelconcept voorop. Otentic Perfumes gelooft erin dat ieder mens uniek is en dat daar een persoonlijk gekozen parfum bij hoort.

Geurcompositie

De wereld wordt overspoeld door nieuwe geuren. Met indrukwekkende mediacampagnes, celebrities als ambassadeurs en prachtige flacons proberen merken de consument te verleiden. Alleen waar het daadwerkelijk om gaat, daar wordt steeds minder aandacht aan besteed: de inhoud, hoe verschillende ingrediënten samen een harmonische geurcompositie vormen en wat de persoonlijke voorkeur is van de consument zelf als het om het uitkiezen van een nieuw parfum gaat.

Kies je persoonlijke geur

Otentic Perfumes biedt de consument de mogelijkheid om zelf een parfum te kiezen uit de 73 geuren verdeeld over verschillende geurstijlen. Otentic Perfumes laat je op een andere, meer persoonlijke manier kennismaken met de wereld van geuren.

bron: Amstelveenz

 

Honderden klanten getuige van officiële opening Hudson’s Bay

14 maart 2019

Warenhuis Hudson’s Bay aan het Buitenplein heeft vandaag officieel haar deuren geopend. Honderden nieuwsgierige bezoekers namen een eerste kijkje in het warenhuis, dat intrek heeft genomen in het voormalige V&D-pand.

Klokslag tien uur ’s ochtends werden de deuren geopend door Hudson’s Bay-medewerkers, burgemeester Bas Eenhoorn en locoburgemeester Herbert Raat. De eerste klanten werden verwelkomd met kortingsacties, donuts en entertainment. Iets later dan verwacht, want eerdere plannen om eind 2018 open te gaan werden niet gehaald.

Het warenhuis richt zich vooral op kleding en accessoires uit het luxere assortiment, maar heeft een prijsniveau dat lager ligt dan concurrent de Bijenkorf. “We hebben merken met een sympathieke instapprijs, maar ook uit een exclusiever segment”, vertelt storemanager Jeroen Joosten. “We bieden voor ieder wat wils, en richten ons vooral op mode, cosmetica, schoenen, tassen, en spullen voor in huis.”

De winkel heeft een industriële uitstraling gekregen, met een open plafond en veel zichtbaar beton. De winkelvloer bevind zich op de begane grond en eerste verdieping. Op de tweede en derde verdieping heeft het Nederlandse hoofdkantoor van Hudson’s Bay intrek genomen, en is niet toegankelijk voor klanten.

De Nederlandse tak van het Canadese warenhuis staat er niet goed voor. In 2018 werd er ruim tachtig miljoen euro verlies geleden, en het is nog altijd de vraag of het lukt het tij te keren.

bron: RTVA

 

Speelgoedketen Intertoys gaat in afgeslankte vorm verder

8 maart 2019

Intertoyslogo.jpg

Er is hoop voor in ieder geval een deel van de winkels van het failliete Intertoys. De Portugese investeerder Green Swan maakt met een deel van de winkels een doorstart. Wat dit voor gevolgen heeft voor de vestiging in Amstelveen, is nog niet bekend.
Green Swan wil ongeveer 220 winkels openhouden. Of dat aantal ook gehaald wordt, is onder meer afhankelijk van verdere onderhandelingen met verhuurders en franchisenemers. Green Swan wil een deel van de eigen winkels aan franchisenemers verkopen.
Intertoys heeft nu 286 eigen winkels, waarvan ruim de helft openblijft, en twee distributiecentra. Daarnaast zijn er honderd filialen van franchisers. Die moeten nu beslissen of ze zich bij het nieuwe Intertoys aansluiten. Meer zekerheid daarover verwachten de curatoren in de komende weken.

Voor 91 Intertoys-winkels valt sowieso het doek. Die gaan half mei dicht. Zaterdag wordt bekendgemaakt om welke vestigingen het gaat en dan begint in die filialen de opheffingsuitverkoop. Speelgoedketen Intertoys ging eind februari failliet, onder meer door aanhoudende zware marktomstandigheden. Naast de toenemende concurrentiedruk van webwinkels snoepten ook andere winkels als Kruidvat en Action klanten af van de keten.

bron: ANP

 

Hudson's Bay Amstelveen opent op 14 maart 2019

4 maart 2019

Rijnboutt-Hudsons-Bay-Amstelveen-NEWSDETAIL_1.jpg

Het gaat dan toch echt gebeuren: op 14 maart 2019 opent Hudson's Bay de deuren van haar nieuwe warenhuis in het Stadshart Amstelveen.

De opening van het nieuwe warenhuis wordt feestelijk gevierd met diverse activiteiten en speciale openingsaanbiedingen om gasten kennis te laten maken met het nieuwe warenhuis.

Feestelijke opening

Op 14 maart om 10:00 uur wordt het nieuwe warenhuis officieel geopend. De openingsceremonie zal worden uitgevoerd door burgemeester Eenhoorn, wethouder Raat en storemanager Jeroen Joosten. De opening wordt gepresenteerd door stylist Fred van Leer. Op het Buitenplein zal de band Brassta La Vista live spelen, en op het moment van opening wordt er confetti de lucht ingeschoten met tweehonderd gouden tickets. De gelukkige winnaars vangen een giftvoucher variërend in waarde van 10 tot 500 euro.

Verkennen

Na het officiële openingsmoment wordt het publiek uitgenodigd om het warenhuis te komen verkennen. De opening van Hudson's Bay Amstelveen zal tot en met zondag 17 maart worden gevierd met vele leuke activiteiten en speciale openingsaanbiedingen. Bovendien ontvangt iedereen die member wordt tijdens het openingsweekend op veel merken 10% korting. Daarnaast kunnen gasten genieten van een gratis kopje koffie en een heerlijke donut. "Als speciale gast is Nijntje aanwezig om haar allergrootste kleine fans te ontmoeten", aldus storemanager Jeroen Joosten.

Over Hudson's Bay Amstelveen

Het nieuwe warenhuis in Amstelveen heeft een urban look & feel: 'De bestaande industriële architectuur van het pand is behouden gebleven, waardoor de aandacht nog meer uitgaat naar de uiteenlopende collecties. Een volledig nieuw lichtplan draagt ook bij aan de warme, moderne sfeer in het warenhuis. Het aanbod is verder aangepast aan de wensen en behoeften van het Nederlandse winkelpubliek. Hierbij is gebruik gemaakt van opgedane kennis en de feedback van onze gasten. In het nieuwe warenhuis is veel ruimte gecreëerd voor fashionmerken zoals Y.A.S, Na-Kd, Selected, Calvin Klein Jeans, Superdry, en Tommy Hilfiger. Op de parterre is een uitgebreide cosmetica-afdeling met onder andere een MAC-counter en een uitgebreid cadeau-assortiment in de Gift Boutique. Verder heeft Hudson's Bay Amstelveen een aangepaste home collectie, met merken zoals Vandyck, Iittala en Villeroy & Boch', meldt het warenhuis.

bron: Amstelveenz

 

Meld uw favoriete ondernemer aan voor de verkiezing 2019-2020

1 maart 2019

Tot 1 juni kunt u uw favoriete ondernemer aanmelden voor de Amstelveense Ondernemer van het Jaar verkiezing. Ondernemers kunnen meedoen in de categorieën ZZP, Startup, MKB tot 50 medewerkers en MKB vanaf 50 medewerkers. Op vrijdag 15 november, de Dag van de Ondernemer, wortdt afgesloten met een feestelijke Grande Finale bij KPMG. Dan worden de winnaars in de verschillende categorieën, de Publieksprijswinnaar en de Amstelveense Ondernemer van het Jaar 2019-2020 bekend gemaakt.

Winnaars van de vorige editie

Weet u het nog? Wie de titel de vorige keer in de wacht sleepte. Boekhandel Libris Venstra werd Ondernemer van het Jaar en winnaar in de categorie tot 50 werknemers. Sparkholder won in de categorie Startups en Centralpoint in de categorie grootbedrijf. KOK Advies was de absolute Publieksfavoriet. De verkiezing en het behalen van de titel heeft hen, naar eigen zeggen, veel gebracht: naamsbekendheid, nieuwe klanten, aangescherpte doelen en focus én nieuwe energie.

Waardering voor het Amstelveense MKB

Met de verkiezing willen de initiatiefnemers Gemeente Amstelveen en Ondernemersvereniging Amstelveen het Amstelveense MKB de waardering geven die zij verdienen. Wethouder Economische Zaken Floor Gordon: “Amstelveen heeft meer dan 10.000 ondernemers met een grote verscheidenheid. Ik heb al verschillende bedrijventours gedaan door Amstelveen en al veel mooie bedrijven bezocht. Daar heb ik de inzet, ondernemerskracht en betrokkenheid van onze ondernemers mogen ervaren. Bent u zelf zo’n betrokken en bevlogen ondernemer. Geef je dan op voor de Ondernemer van het Jaar Verkiezing. Meld je nu aan!”

Selectiecriteria

Elke onderneming die gevestigd is in Amstelveen maakt kans op de titel. Elke deelnemer die door de eerste selectie komt kan dit jaar sowieso meedingen naar de Publieksprijs.

Zonder partners geen verkiezing

Wij zijn verheugd dat wij ook deze editie weer mogen rekenen op de steun van Rabobank Amstel en Vecht, KPMG, AmstelveenZ en de Loogman Groep. En dat ook Centralpoint, de winnaar grootbedrijf van vorig jaar, heeft besloten om een substantiële bijdrage te leveren. Met deze partners gegarandeerd weer een groot succes.

Meld direct een ondernemer aan

 

Wethouder Floor Gordon op Bedrijventour door Amstelveen

27 februari 2019

Bezoek_Winkelcentrum_Kostverlorenhof.jpg

Op maandag 25 februari 2019 was Wethouder Economische Zaken Floor Gordon op bedrijventour door Amstelveen. Tijdens de bedrijventour bezocht de wethouder een aantal bedrijfsverzamelgebouwen in Amstelveen en bedrijven die gevestigd zijn in die businesscenters. Ook bezocht zij het 4-sterren appartementenhotel Cityden The Garden.

Wethouder Gordon: ”We bezoeken bedrijven om te horen wat er leeft en om te kijken of we het ondernemersklimaat nog verder kunnen verbeteren. Vaak komen onderwerpen als bereikbaarheid, parkeren en ruimte voor ondernemen aan bod.”

Amstelveen maakt een sterke groei door in businesscenters. Veel bedrijven willen namelijk kant en klare werklocaties. Op de bedrijvenlocatie Kronenburg heeft Merkspace onlangs zijn eerste vestiging in Amstelveen geopend en in april 2019 zal Nest een tweede vestiging openen. Regus heeft een nieuwe vestiging in de Parktoren in het Stadshart en in april ook een vierde vestiging op Kronenburg. Officez is geopend in The Garden, eveneens in het Stadshart.

De bedrijventour ging van start bij bedrijfsverzamelgebouw De Gondel waar 40 MKB-ondernemers zitten. Wethouder Floor Gordon en Darshan Sloot, directeur Ondernemersvereniging Amstelveen kregen een rondleiding in het gebouw en spraken met Noortje van Zomeren van Color Business Center en met Bas Hertz, CEO van D&B Facility Group, dat ook in het gebouw de Gondel zit. D & B Facility heeft meer dan 1000 medewerkers en levert facilitaire diensten, zoals beveiliging, receptie en catering door heel Nederland.

Daarna bezochten ze het appartementenhotel Cityden The Garden aan de Van Heuven Goedhartlaan in Amstelveen dat net twee weken open is. Directeur Peer Aldenhoven en General Manager Jorg Lammers exploiteren 89 hotelappartementen met Studio’s, één slaapkamer en twee slaapkamer appartementen. Dit gedeelte van Amstelveen vormt samen met Hudson’s Bay steeds meer een onderdeel van het Stadshart. Ook hebben ze vergaderlocaties en een groot restaurant. Doordeweeks hebben ze veel businessreizigers uit Japan, Amerika, Engeland en Duitsland die bij internationale bedrijven in Amstelveen werken en in het weekend toeristen.

Samen met Anneke van Dijk, voorzitter van de Vereniging Amstelveense Detailhandel, gingen ze ook in gesprek met Attilla Meulenbelt en Vivian Grünberg vertegenwoordigers van Bedrijven Investerings Zone (BIZ) Winkelcentrum Kostverlorenhof. Gesproken werd onder andere over de verbeteringen in de omgeving die de BIZ gaat doorvoeren, over rookvrije entrees, de wens tot een publiek toilet en het efficiënter en gezamenlijk inzamelen van afval."

Aan het einde van de bedrijventour werd een bezoek gebracht aan businesscenters Merkspace Kronenburg aan de Prof. W.H. Keesomlaan in Amstelveen. Daar werd gesproken met Head of Sales & Operation Gil Yarden. Dit bedrijf heeft nog ruimte om te ondernemen. Hier kunnen bedrijven grote of kleinere ruimte huren of samenwerken met andere ondernemers in een open ruimte. Samen met het Ammonite Hotel heeft Merkspace een shuttlebus voor een snelle verbinding naar de tramhalte en wordt het restaurant in Merkspace-gebouw gerund door Ammonite.

Wethouder Gordon: "Het bedrijfsverzamelgebouw Merkspace en naastgelegen hotel Ammonite zijn prachtige toevoegingen aan Kronenburg. Beide partijen hebben kosten noch moeite gespaard om tot een bijzondere en kwalitatief hoogwaardige inrichting te komen. De bedrijven laten tevens zien dat onderlinge samenwerking bijdraagt aan een hogere kwaliteit van dienstverlening aan hun klanten. Naast hotels en nieuwe werklocaties, willen we ook graag jongerenhuisvesting én voorzieningen toevoegen op Kronenburg. Daarmee willen we ook meer verbindingen tussen de kenniscampus en het bedrijfsleven tot stand brengen. Die multifunctionaliteit moet het totale gebied Kronenburg-Uilenstede levendiger en toekomstbestendiger maken.

 

Veel steun voor emotionele eigenaar Intertoys Amstelveen

24 februari 2019

Gemeente Amstelveen heeft vanmorgen bij de opening van speelgoedwinkel Intertoys in Stadshart Amstelveen eigenaar Hans de Groot een hart onder de riem gestoken. De Groot had vanmorgen moeite zijn emoties te bedwingen na de meeste bizarre dag uit zijn loopbaan. Gisteren kreeg hij te maken met (zeer) agressieve klanten, medewerkers die bespuugd werden en diefstal en dat heeft er flink ingehakt bij de ervaren ondernemer.

Met een bos bloemen steekt Gonnie van Rietschoten de Intertoys-winkelier Hans de Groot een hart onder de riem. Hij schiet ervan vol: „Die steun raakt me diep.

Met een bos bloemen steekt Gonnie van Rietschoten de Intertoys-winkelier Hans de Groot een hart onder de riem. Hij schiet ervan vol: „Die steun raakt me diep.

'Ongelooflijk, mensen werden beesten', zei De Groot vanmorgen in een terugblik op gisteren. Hij kon zijn emoties vanmorgen nog nauwelijks in bedwang houden. Wethouder Herbert Raat (VVD) kwam namens gemeente Amstelveen met handhaving ter plaatse tijdens de opening die verder rustig verliep.

Naast de VVD, was ook Gonnie van Rietschoten van politieke partij AVA (Actief voor Amstelveen) ter plekke om haar steun uit te spreken voor De Groot. Van Rietschoten is zelf ondernemer en is zich kapot geschrokken van de berichten gisteren.
Voor de speelgoedwinkel-ondernemer is ook steun uit andere hoek. Collega-winkel Timberland in het Stadshart gaf met een knipoog via social media aan belangeloos schoenen met stalen neuzen en stalen schoenlepels van een meter beschikbaar te stellen, waarmee de medewerkers zich vandaag kunnen beschermen.

Handhaving en politie houden vandaag een oogje in het zeil bij de speelgoedwinkel. Na de opening vormde zich al vrij snel een flinke rij bij de kassa's, maar van agressief gedrag was (nog) geen sprake. Intertoys heeft ook zelf extra beveiliging ingehuurd

bron: Amstelveenz

 

PSD2 van kracht: creditcardtoeslag verleden tijd

20 februari 2019

Tablet betalen.jpg

Retailers mogen voortaan geen toeslag meer rekenen als er wordt betaald met een creditcard. Het is een van de gevolgen van de nieuwe PSD2-betaalwet, die dinsdag in werking is getreden in Nederland.
Tot voor kort mochten winkels, webshops en andere bedrijven de daadwerkelijk gemaakte kosten die zij betalen voor betaaltransacties nog doorberekenen aan consumenten. Zo kwam het voor dat ze een toeslag van twee procent moesten betalen als ze online iets met de creditcard wilden aanschaffen.

Door de invoering van PSD2 kunnen consumenten bedrijven toegang geven tot hun betaalrekening. Daarmee krijgen ze inzicht in de betaalgegevens en kunnen ze op basis daarvan hun diensten aanbieden, zoals het uitvoeren van online grensoverschrijdende betaalopdrachten of het bieden van inzicht in uitgaven en inkomsten in een digitaal huishoudboekje.

Verder gaat PSD2 gepaard met extra beveiligingseisen om de veiligheid van het betalingsverkeer te waarborgen. Zo moeten bedrijven die de nieuwe innovatieve diensten willen aanbieden een vergunning hebben van De Nederlandsche Bank en komen ze onder toezicht te staan.

 

Koper van Blokker krijgt honderden miljoenen mee

17 februari 2019

De familie Blokker wil de partij die de gelijknamige winkelketen overneemt een ‘substantieel bedrag’ meegeven. Het zou gaan om zo’n 250 miljoen euro, zeggen bronnen uit de retail en financiële sector tegenover De Financiële Telegraaf.

blokkerlogo2.jpg

De hoogte van de bruidsschat klopt volgens een woordvoerder niet, al bevestigt hij wel dat de familie bereid is een ‘substantieel bedrag’ te betalen. Blokker is in gesprek met zo’n twaalf kopers, allemaal uit de hoek van private equity. Onder meer de Duitse investeerder Aurelius en het Nederlandse H2 worden genoemd. Grote internationale kandidaten zouden er niet zijn.

Meer dan de helft van de twaalf kandidaten heeft inmiddels een niet-bindend bod uitgebracht, zegt de woordvoerder. Volgens hem zitten er ‘goede partijen’ bij en gaat het niet alleen om kandidaten die fors willen saneren. “De familie wil een koper die bereid is te investeren.”

De meeste bieders willen dat de familie een aandeel in de winkels behoudt, maar die wil dat zelf niet en verkiest in plaats daarvan de koper een fors bedrag toe te geven. Blokker maakt nog altijd verlies, zegt de woordvoerder. “Maar we zijn met een driejarenplan bezig en het gat al veel beter dan in 2017.”

De familie Blokker liet in november weten een nieuwe eigenaar te zoeken voor zijn winkelketen. Daarmee komt er na meer dan 120 jaar een einde aan Blokker als familiebedrijf. Moederconcern Blokker Holding besloot in 2017 al alle overige winkelformules van de hand te doen. Naast Blokker is alleen Big Bazar nog niet verkocht.

bron: Retailnews

 

Intertoys op rand van faillissement

12 februari 2019

Intertoys.jpg

Intertoys heeft dinsdag uitstel van betaling gekregen van de rechtbank in Amsterdam. De surseance heeft alleen betrekking op de Nederlandse activiteiten.
De speelgoedketen, die een jaar terug door Blokker Holding werd verkocht aan Alteri Investors, kampt met 'aanhoudende zware marktomstandigheden'. Zo heeft het bedrijf last van online concurrenten en de verkoop van speelgoed in bijvoorbeeld winkels van Action. 'Op basis van een uitgebreide analyse komt Intertoys tot de conclusie dat een stevige herstructurering van de huidige organisatie noodzakelijk is', luidt de verklaring.

Intertoys-topman Roland Ambruster zegt de onzekerheid voor de circa 3200 medewerkers, honderd franchisenemers en leveranciers te betreuren. "Maar de marktontwikkelingen geven geen ander alternatief", stelt hij.
In november liet hij in het FD weten verschillende maatregelen te nemen om de trend van dalende omzetten te keren. Zo zou het personeel begin dit jaar op een cursus klantgerichtheid gaan en ontwikkelt de retailer meer producten onder eigen merknamen.

Intertoys heeft momenteel zo'n vierhonderd winkels in Nederland en België, die voorlopig geopend blijven. Twee bewindvoerders gaan de komende tijd samen met het management de details van de hervormingen uitwerken.

bron: Retailnews

 

Gemeentelijke nieuwsbrief voor ondernemers in Amstelveen

Nieuwsbrief_gemeente.jpg

11 februari 20129

Wilt u ook op de hoogte blijven van handig nieuws voor ondernemers in Amstelveen? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief Ondernemen van gemeente Amstelveen. Om de twee maanden ontvangt u de nieuwsbrief dan in uw mailbox. Deze keer onder andere nieuws over Ruimte voor ondernemen, over de markt, over de succesvolle Dag van de Ondernemer, de Brexit, over de Visie van de gemeente op hotel- en accommodatieontwikkelingen. Mocht u het niet meer willen ontvangen dan kunt u altijd weer afmelden. Aanmelden kan hier.

 

Retail blijft groeien, maar telt meer faillissementen

8 februari 2019

Ook in de gunstige conjunctuur moeten winkeliers alle zeilen bijzetten. ‘De kritische consument, digitalisering en stevige concurrentie veranderen het straatbeeld en leiden tot grote verschillen’, schrijft ABN Amro in een sectorrapport.

Alkmaar winkelstraat.jpg

ABN Amro voorspelde vorige maand al dat de detailhandel in 2019 en 2020 met twee procent zal groeien. Dat zou betekenen dat de sector zeven jaar op rij groeit. De verkopen in de detailhandel namen tussen 2013 en nu met dertien procent toe. ‘Ook in dit en het volgende jaar hebben huishoudens meer te besteden, waardoor de opgaande lijn in de retail standhoudt’, aldus de bank.

De sector kampt echter met de nodige obstakels, door het veranderende gedrag van de consument. Zo koopt hij steeds meer online, is hij kritischer geworden en hecht hij steeds meer belang aan deskundigheid bij het personeel.

Verder is er sprake van een harde concurrentiestrijd, waardoor de winstmarges dun zijn en de mogelijkheden om te investeren beperkt. ABN Amro verwacht dat het aantal faillissementen in de sector dit jaar met maximaal vijf procent gaat oplopen. ‘De lusten en de lasten worden niet gelijk over alle ondernemers verdeeld’, klinkt het.

Volumegroei per branche

**Bij deze branches gaat om (mutatie in) omzet, bij de andere branches om mutatie in verkoopvolumes

**Bij deze branches gaat om (mutatie in) omzet, bij de andere branches om mutatie in verkoopvolumes

De verschillen in de sector zouden zich uiten op drie niveaus: tussen winkelgebieden, tussen branches en tussen ondernemingen binnen die branches. Zo zijn schoenenwinkels ‘het uitgelezen voorbeeld’ van een branche waaraan de hoogconjunctuur voorbij is gegaan. Hun omzet is sinds 2013 met negen procent gedaald en de afgelopen vijf jaar is ruim een vijfde van alle vestigingen verdwenen. De doe-het-zelf-branche wist juist te profiteren van de economische bloei, geholpen door de opleving in de huizenmarkt. Maar ook in die sector valt de groei de komende jaren naar verwachting lager uit.

bron: Retailnews

 

Vijf redenen waarom stenen winkels winnen

2 februari 2019

Steen groen plant.jpg

Een knuppel in het hoenderhok. Zo is een bijdrage van Hans van Tellingen op RetailTrends misschien wel het best te typeren. Zijn blogs zijn vaak uitgesproken en daardoor een garantie voor reacties, van zowel aanhangers als critici. Zelf praat hij liever over het delen van de echte feiten over de winkelmarkt. Het bewoog de mede-eigenaar van marktonderzoeker Strabo in 2016 al tot het uitbrengen van een boek, onder de veelzeggende naam #WatNouEindeVanWinkels. Meteen liet hij weten aan een vervolg te werken, met nog meer feiten over de retail. En ook de titel van zijn nieuwste boek laat aan duidelijkheid niets te wensen over: ‘Waarom stenen winkels winnen (en webwinkels verliezen)’. We lichten er vijf opvallende conclusies uit.

1. De webwinkel is een sterfhuis

Als je de retail zou kunnen verdelen in een kamp met online optimisten en online pessimisten, dan zit Van Tellingen zonder twijfel in de laatste groep. Waar webwinkels vaak de media halen met indrukwekkende groeipercentages, is hij een bekend criticaster van het verdienmodel van pure e-commercespelers. Regelmatig trekt hij aan de bel over de alsmaar oplopende verliezen, die op den duur de ondergang van veel webwinkels zou betekenen. Ook in zijn nieuwste boek zijn vier hoofdstukken gewijd aan de rol van webwinkels, met veelzeggende titels als ‘Waarom webwinkels schadelijk zijn voor de maatschappij’ en ‘E-commerce is het domste businessmodel ter wereld’. Zo probeert hij te ontkrachten dat webshops duurzaam zijn, door te wijzen op meer verkeerscongestie en gevaarlijke situaties in de binnenstad. Ook zouden ze geen winstbelasting betalen en leidt hun race to the bottom tot lagere prijzen en dus ook tot verlies bij fysieke retailers.

De voorpublicatie van hoofdstuk 14, over de webwinkel als sterfhuisconstructie, leverde vorig jaar op RetailTrends al tientallen reacties op. Zijn beredenering dat geld verdienen met (alleen) webshops een moeilijk verhaal is, slaat vooral aan bij de zelfstandige ondernemers in de winkelstraat. Zij zijn – om met de woorden van Bram Bosch van de gelijknamige sportzaak in Santpoort-Noord te spreken – ‘tien jaar lang door allerlei retailgoeroes voorgehouden dat je een sufferd bent als je geen webwinkel hebt’. Van Tellingen wijst erop dat internetgiganten als bol.com, Zalando en Takeway verlieslatend zijn en dat Amazon alleen winst maakt met clouddiensten en aanverwante zaken.

2. Vrouwen willen winkelen

Zijn eerste boek schreef hij vanuit een idealistisch motief, vertelde Van Tellingen eerder tegen RetailTrends. Behalve dat hij ‘de onzinverhalen van doemdenkers wil ontrafelen’, wil hij ook ‘kansen benoemen die er wel degelijk zijn voor de fysieke retail’. Het eerste hoofdstuk (geschreven samen met vijf vrouwelijke medeauteurs) is bijvoorbeeld volledig gewijd aan de vrouw, bij wie het shoppen volgens hem ‘misschien wel verankerd is’ in het dna. Bijna twee derde van de bezoekers van de winkelgebieden die door zijn bedrijf Strabo zijn onderzocht, is vrouw. Ze verblijven langer dan mannen in een winkelgebied, bezoeken meer winkels en besteden er ook meer. Bovendien hebben ze een beslissende stem in een groot gedeelte van de aankopen. ‘Zolang er vrouwen zijn, wordt er gewinkeld’, is zijn adagium. Maar als hun rol in de retail belangrijker is dan die van mannen, waarom worden de meeste grote retailbedrijven dan geleid door een man? Met meer vrouwen in de directie gaan ze misschien wel betere zaken doen, denkt Van Tellingen. ‘Want vrouwen doorgronden vrouwen beter dan mannen dat kunnen. Verleid de vrouw tot het verrichten van aankopen. Wie kunnen beter doordringen tot de psyche van de vrouw dan vrouwen zelf?’

3. Blurring is een blijvertje

We gaan volgens Van Tellingen steeds beter eten en drinken in Nederland. Er komen steeds meer horeca-units bij en daarbij lijkt het aandeel horeca in de retailomzet toe te nemen. Maar het allerleukste, vindt hij: er wordt steeds vaker ‘gemengd’. Of ‘geblurd’, op z’n Engels gezegd. Winkels verkopen steeds vaker maaltijden en verstrekken vaker drankjes, terwijl sommige restaurants ook producten verkopen. Er komen steeds meer succesvolle initiatieven die als een mix van horeca, winkel en marktkraam gezien kunnen worden, zoals de Markthal en Fenix Food Factory in Rotterdam. Blurring moet volgens hem vanzelfsprekend zijn en alle ruimte krijgen die nodig is. Functiemenging speelt namelijk een belangrijke rol bij de voortdurende nood van de retailer om zich te blijven profileren en positioneren. ‘Het is de kunst je gasten te verleiden om zo lang mogelijk bij jou in de winkel te verblijven. Een hogere verblijfstijd leidt namelijk tot hogere bestedingen. Dat is een feit.’

4. Beleving met betekenis is te verkopen

Als blurring al een ‘jeukwoord’ is, dan is beleving dat helemaal. Maar Van Tellingen ziet er steeds meer consumenten voor betalen. Voor ‘beleving met betekenis’, welteverstaan. Een belevenis is een belangrijk economisch goed geworden, dat je kunt produceren en verkopen. Bijvoorbeeld in de vorm van voedsel en drank, maar ook in de vorm van vermaak. Denk aan winkels met het karakter van een tentoonstellingsruimte en de vele evenementen in de Rotterdamse Koopgoot. ‘De attractie helpt de transactie te realiseren en levert meerwaarde op’, is hij van mening. Hoe zorg je voor betekenis? Door ervoor te zorgen dat de gecreëerde belevenis bij de winkel, plek en klanten past. Het moet ‘authentiek’ zijn, stelt hij. ‘Op een uitgekiende en goed geregisseerde belevenis in een belevingsvolle omgeving volgen ook commerciële successen.’

5. Er is behoefte aan een warenhuis

Wie een winkel van Hudson’s Bay binnenloopt, zou het misschien niet zeggen, maar warenhuizen worden volgens Van Tellingen winnaars. De Bijenkorf bewijst dat je al succesvol kunt zijn en hetzelfde geldt voor Action, dat ook een warenhuis zou zijn omdat je er ‘alles’ kunt kopen. Hudson’s Bay gaat volgens hem gebukt onder arrogantie, kleurloze collecties en onervaren personeel. Met moderne winkels, een groot assortiment en goed personeel wordt zo’n warenhuis wel een succes, denkt hij. Zelfs onder de naam V&D. Nederlanders houden namelijk van grabbelen en graaien tijdens mooie kortingscampagnes als het Prijzencircus. Ze willen acceptabele kwaliteit, voor niet al te veel geld. ‘Met een goede prijs-kwaliteitverhouding ben je in staat om een goede deal met de Nederlander te maken’, is zijn overtuiging. Tachtig procent van de Nederlanders is namelijk te beschouwen als ‘Middenlander’, die hij ook wel de ‘gemiddelde Nederlander’ en ‘vergeten consument’ noemt.

Uitblinken

De fysieke retail is volgens Van Tellingen als branche bezig aan een opmars. De retail was wat in slaap gesukkeld en de economische crisis kwam hard aan, maar een grote bloeiperiode is aanstaande. Deze voorspelling valt ongetwijfeld weer in de smaak bij fysieke winkeliers. Een kanttekening daarbij is dat de overtuiging van Van Tellingen en harde onderzoeksresultaten in het boek soms wat door elkaar heen lijken te lopen. Banken zouden niet meer objectief kunnen kijken naar webshops omdat ze die zwaar hebben gefinancierd, maar deze lofzang over de fysieke winkelstraat komt uit de pen van een winkelstraatonderzoeker. Dat hoeft geen probleem te zijn, mits alle partijen openstaan voor een dialoog. Daar lijkt het in de discussie over e-commerce nog wel eens aan te ontbreken. Kom er bij Van Tellingen niet mee aan dat ‘de waarheid in het midden ligt’ of dat hij een ‘tegengeluid’ laat horen. Alles is gebaseerd op degelijk, betrouwbaar, wetenschappelijk, waardenvrij en representatief onderzoek, benadrukt hij in zijn epiloog. ‘Wat eerst tegendraads leek, blijkt in de praktijk gewoon uit te komen’.

Voor wie de e-commercediscussie moe is, blijven nog veel hoofdstukken in het boek over. Van Tellingen laat in zijn kenmerkende stijl zijn licht schijnen over meer aspecten die het fysieke retaillandschap raken, zoals het succes van de Markthal, het probleem van Blokker en het nut van de Retailagenda. In het afsluitende hoofdstuk legt hij stapsgewijs uit hoe je van een winkel of winkelcentrum weer een succes maakt. Zo heb je als retailer geen excuus meer om niet uit te blinken in de winkelstraat.

bron: Retailnews

 

Convenant moet zorgen voor veiliger ondernemersklimaat

1 februari 2019

Gezamenlijke foto onderekening convenant PVO 2019-2022-NEWSDETAIL_1.jpg

Wethouder Floor Gordon heeft namens Amstelveen een convenant getekend voor een veiliger ondernemersklimaat in Amsterdam-Amstelland. Het doel van de afspraak met onder meer de politie en het Openbaar Ministerie is om overvallen, winkeldiefstal en cybercrime zo veel mogelijk te voorkomen.

De partners van het Platform Veilig Ondernemen (PVO) hebben het convenant 2019-2022 volgens een persbericht van de gemeente afgelopen woensdag ondertekend. Naast burgemeesters en wethouders van de Amsterdam-Amstelland gemeenten tekenden vertegenwoordigers van ondernemers- en brancheverenigingen, Politie Eenheid Amsterdam en het Openbaar Ministerie het convenant.

Namens Amstelveen tekenden ook de Vereniging Amstelveense Detailhandelsorganisaties (VAD), de Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Amstelland en de Ondernemersvereniging Amstelveen het convenant. Alle partijen willen de samenwerking op het gebied van veilig ondernemen in de regio versterken. Zij streven er naar om ondermijning, overvallen, winkeldiefstal, cybercrime en fraude zo veel mogelijk te voorkomen.

In het afgelopen jaar is de samenwerking in het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam-Amstelland geëvalueerd. Het resultaat is een voortzetting van de publiek-private samenwerking onder de nieuwe naam Platform Veilig Ondernemen Amsterdam-Amstelland (PVO). De naam PVO sluit aan bij de landelijke benaming. In het convenant staat onder meer dat veiligheid een noodzakelijke voorwaarde is voor een goed ondernemersklimaat en dat er een coördinator veilig ondernemen gaat komen.

bron: Amstelveenz

 

Geen winkelcentrum blijft gespaard van opmars webwinkels

31 januari 2019

webwinkel.jpg

Inwoners van de Randstad gaven in 2018 gemiddeld veertien procent van hun uitgaven uit bij webwinkels. Dat blijkt uit het Randstad Koopstromenonderzoek 2018 van I&O Research en DTNP, waarvoor onder meer ruim vijftigduizend enquêtes zijn afgenomen. Twee jaar eerder lag het online aandeel nog op 11,5 procent. Er blijft een groot verschil tussen de dagelijkse en niet-dagelijkse sector. Het online aandeel van dagelijkse boodschappen is in twee jaar tijd bijna verdubbeld van 1,6 naar 3,1 procent. Voor niet-dagelijkse producten zoals kleding en elektronica steeg de onlineverkoop van 20,6 naar 24,2 procent.

De resultaten lijken er volgens de onderzoekers opnieuw niet op te wijzen dat de verdere groei van bestedingen bij webwinkels op korte termijn zal afnemen. Dat komt mede doordat jongere consumenten relatief vaker bij webwinkels kopen en door het demografisch opschuiven van generaties de groep ‘natuurlijke internetconsumenten’ steeds groter wordt. ‘Er kan dus vanuit worden gegaan dat de bestedingen bij webwinkels vooralsnog blijven toenemen en dat fysieke winkelgebieden de komende tijd met toenemende concurrentie te maken blijven houden’, staat te lezen in het rapport.

Net als twee jaar geleden hebben middelgrote centra (tien- tot veertigduizend vierkante meter) te maken met dalende bestedingen per vierkante meter winkelvloeroppervlakte. Nieuw is volgens de onderzoekers dat ook grotere centra een daling noteren. Zowel de centra tussen de veertig- en zestigduizend als zestig- en honderdduizend vierkante meter kampten met dalende bestedingen. De grote binnensteden van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht weten wel stand te houden, mede als gevolg van hun toeristische trekkracht.

Het rapport wijst erop dat geen enkel centrum de opmars van internet gespaard blijft. Daarbij wordt gewaarschuwd dat de afgelopen twee jaar sprake was van hoogconjunctuur en er toch meer centra onder druk zijn komen te staan. ‘Dit roept de vraag op hoe centra zich weten te houden in tijden van laagconjunctuur’.

bron: Retailnews

 

Winkelcentrum Stadshart in trek bij Amsterdammers

Stadshart-Aveen-NEWSDETAIL_1.jpg

30 januari 2019

In de regio van Amsterdam worden de grootste omzetten gehaald in winkelcentra als het Gelderlandplein in Buitenveldert en het Stadshart in Amstelveen. Dat blijkt uit onderzoek van Marktonderzoek Strabo.

Op basis van het onderzoek meldt Het Parool vandaag dat de omzet van winkels in het centrum van Amsterdam na jaren van groei in 2018 is gestagneerd.

De toename van het toerisme in de hoofdstad wordt genoemd als een van de redenen hiervoor. Amsterdammers zelf gaan in verband met de drukte tegenwoordig liever buiten het centrum winkelen. Het Stadshart kan daar van profiteren. Het feit dat je bij het winkelcentrum in Amstelveen makkelijk kan parkeren, wordt genoemd als een van de redenen voor het succes

bron: Amstelveenz

 

In gesprek met de markt

29 januari 2019

Wethouders Floor Gordon en Herbert Raat spraken afgelopen week met een vertegenwoordiging van de markt in Amstelveen. Net als alle andere belanghebbenden in het Stadshart volgt de markt de ontwikkelingen op de voet. Want veranderingen in de openbare ruimte rondom het Stadsplein hebben bijna automatisch consequenties voor de markt.

vertegenwoordiging van de markt in Amstelveen..jpg

In het gesprek met de vertegenwoordigers van de markt kwamen de mogelijke veranderplannen van Unibail Rodamco aan bod. Beide partijen onderstrepen het belang om de markt te blijven betrekken bij de ontwikkelingen in het Stadshart.

Er gebeurt veel in het Stadshart. Of het gaat om een toekomstige, versmarkt, cultuurstrip of bioscoop. Om korte lijnen te hebben met het Stadshart gaat het college regelmatig om tafel met belanghebbenden in het Stadshart. Zoals nu met bewoners en de vertegenwoordigers van de markt maar de afgelopen periode ook met vertegenwoordigers van de horeca en met winkeleigenaren. De ontwikkelingen in het Stadshart zijn in volle gang. Deze korte-lijnen-overleggen vinden dus meer en meer gaan plaats.

bron: Nieuwsbrief van de gemeente

 

Wethouder steekt winkeliers Groenhof hart onder de riem

21 januari 2019

Groenhof.jpg

De Amstelveense wethouder Floor Gordon (Economische Zaken) heeft woensdag een bezoek gebracht aan enkele winkeliers in winkelcentrum Groenhof.

Aanleiding was berichtgeving over asbest in de bodem waardoor de renovatiewerkzaamheden stilliggen. De wethouder wilde de stemming peilen bij de winkeliers, omdat dit zorgt voor vertraging bij de oplevering van het gehele winkelcentrum. Er was geen sprake van onrust, maar het feit dat de winkeliers hierover niet zijn geïnformeerd door winkelcentrumeigenaar Segesta bijvoorbeeld viel niet goed.

“De ondernemers hebben veel meegemaakt sinds de renovatie zo’n twee jaar geleden werd aangekondigd”, zegt wethouder Gordon. “Het is daarom enorm belangrijk dat zij continue op de hoogte worden gehouden van ontwikkelingen of wijzigingen in de bouwplanning. Dat is ook de reden dat we Segesta hebben aangesproken op het uitblijven van communicatie rond de vondst van asbest. Wij blijven het bouwproces de komende maanden nauwgezet volgen.”

Uit navraag van de gemeente bij de aannemer blijkt dat er ter hoogte van de toekomstige Lidl enige weken geleden asbest is aangetroffen in bekistingsplaten die zijn achtergebleven bij de bouw van het winkelcentrum in de jaren 70. Ook zijn er op een plek asbestvezels teruggevonden in het zand. De grondsanering is inmiddels gestart en woensdag is begonnen aan de laatste fase.

Bij de gemeente is een aanvraag binnengekomen van Segesta voor oplevering van de nieuwe bestrating tussen de Jumbo en de nieuwe entree half april. Dit zou betekenen dat de buitengevel en de Jumbo, zonder onvoorziene omstandigheden, dan gereed zijn. Het gedeelte tussen de Lidl en de nieuwe entree is later klaar, omdat Lidl intern nog moet verbouwen. Hier is twee maanden voor uitgetrokken.

 

tweede bloemenzaak Van der Hooplaan stuit op felle kritiek

20 januari 2019

De voorgenomen komst van bloemenbedrijf Topbloemen leidt tot felle kritiek op de Van der Hooplaan. Volgens het overgrote deel van de ondernemers en klanten draagt de komst niet bij aan de diversiteit van het winkelcentrum en het belang van de kleine ondernemer. Via een petitie, die inmiddels honderden keren is ondertekend, wordt het massaal opgenomen voor Chrissie’s Bloemenkiosk.

De nieuwe bloemenwinkel gaat zich vestigen in het pand waar voorheen fietsenhandel Dijkman zat. De 94-jarige verhuurder was niet bereikbaar voor commentaar, maar volgens ingewijden zou er door een slijterij en een pizzaria ook interesse zijn getoond. Dat de keuze op de bloemenzaak is gevallen bevreemdt veel klanten en ondernemers.

In een reactie laat Topbloemen weten niets te snappen van de ontstane commotie. ,,Wij zijn erg verbaasd, vooral omdat wij door de eigenaar van het pand en de makelaar het pand toegewezen hebben gekregen vanwege het belang en de toegevoegde waarde voor dit winkelgebied. Er waren diverse andere gegadigden die werden afgewezen omdat wij het beste zouden passen en zouden zorgen voor meer winkelend publiek. Met Topbloemen opereren wij in een ander segment dan een bloemenstal. Wij zijn online sterk en sterk met bezorgen. Dit kan prima naast elkaar bestaan, maar dat de stal niet blij is begrijp ik ook. Ik denk dan ook dat wij voor het winkelgebied een mooie aanvulling zijn.”

bron: RTVA

 

Winkeliers financieel zwakker en voorzichtig met verwachtingen

19 januari 2019

shopping bags 3.jpg

Ondernemers in de Nederlandse detailhandel zijn relatief voorzichtig in hun verwachtingen voor 2019. Ze gaan nog wel uit van groei, maar die zal gematigd zijn in vergelijking met 2018, blijkt uit een nieuw rapport van accountantsorganisatie SRA.

Winkeliers rekenen dit jaar op een omzetgroei van gemiddeld 1,7 procent en een winststijging van 2,1 procent. Daarmee zijn hun voorspellingen beduidend behoudender dan die van het mkb als geheel, waarvoor die percentages op respectievelijk 10,6 en 9,3 procent liggen. De voorzichtige prognoses van retailers komen volgens SRA voort uit de verdere groei van het onlinekanaal, de veranderende klantvraag en de toenemende concurrentie.

De financiële positie van de detailhandel is iets zwakker geworden en het aantal faillissementen in de branche is gestegen, blijkt verder uit de analyse. Het percentage van de winkeliers dat aan alle financiële verplichtingen kan voldoen, is gedaald van bijna 76 procent in 2016 naar 75,1 procent in 2017. Hiermee blijft de detailhandel achter bij het mkb-gemiddelde. Desondanks zijn winkelondernemers van plan om in 2019 opnieuw relatief fors te investeren. In de branche rekenen ondernemers op een toename van de investeringen met bijna zeven procent, ongeveer gelijk aan de groeiprognose van het voorgaande jaar. Ook de behoefte aan externe financiering neemt toe, met 6,3 procent.

Detaillisten verwachten verder dat hun personeelskosten dit jaar met ruim twee procent zullen dalen. Dat is opvallend, want de krappe arbeidsmarkt en technologische ontwikkelingen zorgen in alle andere branches juist voor een verwachte stijging van de kosten om vakkundig personeel aan te trekken en te behouden. Een mogelijke verklaring voor de daling is dat winkeliers kijken naar een betere afstemming van de personele bezetting op de piekmomenten en afschaffing van weekendtoeslagen.

bron: Retailnews

 

Schoenmakerij Speetjens vertrekt uit winkelcentrum Groenhof

18 januari 2019

Marcel en Nanny Speetjens

Marcel en Nanny Speetjens

Schoenmakerij Speetjens vertrekt eind januari van winkelcentrum Groenhof. De eigenaren, Marcel en Nanny Speetjens, gaan genieten van een welverdiend pensioen. 'We hebben de afgelopen tijd veel indianenverhalen gehoord, bijvoorbeeld dat we weg gaan vanwege de verbouwing van het centrum, of vanwege de recente vondst van asbest, maar daar is allemaal niets van waar. We hebben simpelweg jarenlang hard gewerkt en de vraag was of we tot ons tachtigste door zouden gaan, of dat we nog gaan genieten.

De vrijkomende winkelruimte zal straks bij supermarktfiliaal Jumbo worden getrokken, dus een nieuwe schoenmaker komt niet in het pand. Nanny: 'We zijn een aantal jaren bezig geweest om opvolging te vinden, maar dat is helaas niet gelukt. Dan moet je op een gegeven besluiten om te stoppen', zegt Nanny.

Speetjens groeide in meer dan drie decennia tot een waar begrip in de wijk en de gemeente Amstelveen. De klantenkring beperkte zich niet alleen tot de wijk; voor velen zal het vertrek van de schoenmakerij een hard gelag zijn. Speetjens draagt de titel Meester Schoenmaker vanwege het grote vakmanschap en de hoge kwaliteit in zowel ambachtelijke als moderne schoenreparaties. Eind januari komt er dan echt een eind aan het avontuur voor Marcel en Nanny. 'Het is een mooie tijd geweest. We willen alle onze klanten oprecht bedanken voor het vertrouwen de afgelopen jaren.'

bron: Amstelveenz

 

Kijkje nemen in het lichaam bij Herba De Kruidentuin

18 januari 2019

Herba.jpg

Eigenaar Ton Stevens en zijn medewerkers voorzien klanten graag van advies over bijvoorbeeld gezonde voeding, voedingssupplementen en vitaminen. Daarnaast heeft Herba De Kruidentuin een uitgebreid assortiment, waaronder thee, glutenvrije producten, vitaminen en supplementen. Zaterdag 19 en vrijdag 25 januari biedt Herba De Kruidentuin de kans om een holistische bodyscan te laten maken. Met deze scan kan 'een kijkje worden genomen in het lichaam'. Alles wordt zichtbaar: van organen tot lymfe, skelet, energie en ontstekingen. Ook blokkades kunnen worden opgespoord en weggenomen.

"Eerder konden mensen bij ons al hun cholesterolgehalte laten testen. Ook hebben we eens iriscopie aangeboden, waarbij aan de hand van het oog wordt gekeken naar de gezondheid en aanleg voor kwalen. De bodyscan past mooi in dit rijtje." De bodyscan is geen medische behandeling, maar behoort tot de alternatieve geneeswijzen. "De scan neemt zo'n 45 minuten in beslag. Vervolgens wordt aan de hand van de scan bepaald welke behandeling nodig is. Dat kan bijvoorbeeld zijn met homeopathische geneesmiddelen, of vitaminen. Ook kan een afspraak worden gemaakt voor een behandeling met de elektrische pulsen. Dit kan helpen blokkades op te lossen. "De elektrische pulsen doen geen pijn. Het is daarom een prettige behandeling. Bovendien geldt: hoe rustiger je bent, hoe beter het werkt."

De gezondheidswinkel zit al 59 jaar op dezelfde plek aan de Van der Hooplaan. Sinds 23 jaar wordt de zaak gerund door Ton Stevens. "Het is een leuke winkel, het adviseren van en meedenken met de klant over hun gezondheid is een dankbare taak. Onze kennis is onze macht." Zijn partner vult aan: "Tel daarbij op onze service. We helpen mensen graag, en als we iets niet hebben, dan bestellen we het. Binnen twee dagen hebben we het dan in de winkel."

bron: Amstelveens Nieuwsblad

 

Hudson's Bay Amstelveen opent voor de zomer

Foto: Rijnboutt Architecten

Foto: Rijnboutt Architecten

16 januari 2019

Hudson's Bay opent als het goed is nog voor de zomer het warenhuis in Stadshart Amstelveen, maar zal vermoedelijk niet het hele omgebouwde V&D-pand gaan vullen. Wethouder Herbert Raat (Stadshart) laat weten dat het warenhuis in de laatste gesprekken met gemeente Amstelveen heeft aangegeven voor de zomer van 2019 te willen openen. Zeer waarschijnlijk gaat de warenhuisketen niet alle etages van het kolossale gebouw vullen. Maar Raat is nog altijd blij met de komst van Hudson's Bay naar Amstelveen, omdat ze het zwaar verouderde V&D-pand een nieuwe invulling hebben gegeven. 'Ze hebben tientallen miljoenen euro's geïnvesteerd in het centrum van Amstelveen, dat is heel belangrijk voor onze gemeente,' zegt Raat. Hij vindt het een goede zaak dat het bedrijf naar de formule gaat kijken en hoopt dat Hudson's Bay een succes wordt.

bron: Amstelveenz

 

Excursie naar Santos-fietsenfabriek

16 januari 2019

Mariëlle en Stefan

Mariëlle en Stefan

BINK Fietsen gaat op 6 februari 2019 op excursie naar de Santos fietsenfabriek in Nieuw-Vennep. Santos-liefhebbers kunnen zich aanmelden voor de excursie. Een selecte groep geïnteresseerden kan mee naar Nieuw Vennep voor een bezoek aan de fabriek. Deelnemers worden daar uitvoerig geïnformeerd over Santos, krijgen een rondleiding en kunnen ook proefritten maken.

Er wordt 6 februari om 9.30 uur verzameld bij BINK Fietsen aan de Amsterdamseweg in Amstelveen om gezamenlijk naar Nieuw Vennep te rijden. De verwachting is dat de groep rond 13.00 uur weer terug is in Amstelveen.

bron: Amstelveenz

 

verbouwing winkelcentrum groenhof vertraagd

15 januari 2019

asbest-groenhof-1132x670.jpg

De verbouwing en uitbreiding van het winkelcentrum Groenhof loopt enkele weken vertraging op. Bij graafwerkzaamheden is asbest in de grond aangetroffen. De hoeveelheid grond, die ongeveer vijf bij twintig vierkante meter beslaat, moet nu worden gefilterd en onder asbestcondities worden afgevoerd. Volgens de heer Alex Huges, algemeen directeur van Groenhof-eigenaar Segesta BV, is er geen gevaar voor de volksgezondheid. ,,Het gaat om hechtgebonden asbest. Dit moet wel volgens de procedures worden afgevoerd en dat heeft vertraging van de werkzaamheden tot gevolg.”

Door de ontstane situatie wordt verwacht dat de verbouwing nog steeds media mei/juni zal worden afgerond.

bron: RTVA

 

gratis scan beveiligingscamera

15 januari 2019

Om verdachten van misdrijven snel op te kunnen sporen en te kunnen vervolgen zijn camerabeelden van groot belang. Meer dan 50% van de beelden kan echter niet door de politie (opsporing) en het Openbaar Ministerie (vervolging) worden gebruikt. De beelden zijn te slecht van kwaliteit.

Met de 9 punten voor excellent cameratoezicht van de politie en het OM vergroot u de kans op geschikte beelden voor heterdaadkracht, opsporing en vervolging. Verhoog de preventieve kracht van cameratoezicht en gebruik bij aanschaf, installatie en onderhoud van het camerasysteem deze 9 punten.

U kunt een gratis scan aanvragen om uw eigen camerasystemen en -opstellingen te laten controleren door het CCV. De scan levert tevens een gratis aanmelding op bij het platform Camera in Beeld, een project van de politie waar ‘Excellent Cameratoezicht’ intensief mee samenwerkt. Wilt u ook een gratis scan om zeker te weten of uw camera voldoet aan de 9 punten? Neem dan contact op met Colin Voetee, mobiel: 06 10 44 78 01.

 

Detailhandel plust ruim vier procent in november

14 januari 2019

winkelstraat.jpg

De Nederlandse detailhandelsomzet is in november met 4,1 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Het verkoopvolume lag 3,2 procent hoger, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Winkels in de non-foodsector noteerden een plus van 3,8 procent, de sterkste groei sinds afgelopen april. Elektronicazaken groeiden met 6,3 procent het hardst, op de voet gevolgd door schoenen- (5,7 procent) en kledingwinkels (5,6 procent). Doe-het-zelfzaken en winkels in meubels en woninginrichting zagen hun omzet met zo’n drie procent toenemen, terwijl de groei van drogisterijen minimaal was. Alleen winkels in recreatie-artikelen noteerden een daling (1,9 procent). De foodsector boekte in november 2,5 procent meer omzet dan een jaar eerder. Supermarkten groeiden opnieuw harder dan speciaalzaken: 2,8 om één procent. Verder lag de online omzet in november bijna twintig procent hoger dan in november 2017. Pure webwinkels kregen er twaalf procent bij, terwijl multichannel retailers ruim 33 procent meer omzet boekten.

bron: Retailtrends

 

Nieuw: Lockers in het Stadshart

11 januari 2019

kluisjes_lockers_stadshart_amstelveen-NEWSDETAIL_1.jpg

Winkelend publiek in Stadshart Amstelveen heeft sinds kort de mogelijkheid aankopen tijdelijk op te bergen kluisjes. De lockers zijn een nieuwe service voor klanten van het winkelcentrum en bevinden zich op etage - 1, nabij bij de parkeergarage en Albert Heijn Rembrandthof, naast bloemenwinkel Grimbergen.

De kluisjes zijn gratis te gebruiken voor bezoekers die een Personal Shopping Card van het winkelcentrum hebben. Zonder Shopping Card kost gebruik een euro.

bron: Amstelveenz.

 

Opleving bezoek winkelstraat ten einde

9 januari 2019

winkelen.jpg

Na twee jaar van groei is het aantal passanten in de Nederlandse winkelstraten in 2018 teruggelopen. Er waren 1,7 procent minder mensen in de winkelstraten dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van Bureau RMC. Hoewel ‘de comeback van de fysieke winkelstraat’ een halt is toegeroepen, betekent de daling van het aantal passanten niet automatisch minder omzet, benadrukt het onderzoeksbureau. Consumenten komen beter voorbereid naar de winkel, door gebruik van websites, apps en andere media. Daardoor zou de conversie en vaak ook het bonbedrag stijgen. Consumenten komen volgens Bureau RMC steeds meer verspreid over het jaar naar de winkelstraat. De drukste maanden waren april, november en december, waarbij Black Friday op 23 november voor de drukste winkeldag zorgde. Uit de passantentellingen blijkt verder dat de zondag steeds belangrijker wordt en ook de maandag in populariteit blijft groeien. Bovendien blijkt de maandag volgens Bureau RMC de beste koopdag: relatief veel passanten gaan op die dag over tot een aankoop. Afgelopen zomer werd al opgemerkt dat de consument de koopavond in de meeste binnensteden weer beter lijkt te vinden. Op donderdag- en vrijdagavond werden respectievelijk drie en dertien procent meer bezoekers geteld dan een jaar eerder. Daarmee is een einde gekomen aan de jarenlange daling van de populariteit van de koopavond.

bron: RetailTrends

 

14 t/m 20 januari handhaving

2 januari 2019

blauwe zone.jpg

De gemeente houdt van 14 t/m 20 januari weer extra controles in de blauwe zones. De blauwe zones bevinden zich in gebieden waar behoefte bestaat aan kortdurende parkeermogelijkheden, zoals dichtbij winkels en gezondheidscentra. Parkeren is daar alleen toegestaan met gebruikmaking van een parkeerschijf.

Om ervoor te zorgen dat blauwe zones gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn, namelijk kort parkeren, controleert de gemeente Amstelveen (minimaal) éénmaal per maand of mensen zich hier daadwerkelijk aan houden. Handhavers van de gemeente controleren of de regels worden nageleefd en of er niet langer dan de toegestane maximale tijdsduur wordt geparkeerd.´We zetten de handhavingsacties in om efficiënt parkeren mogelijk te maken, niet om zoveel mogelijk boetes uit te schrijven,´ meldt de gemeente in een toelichting. Vandaar dat zij de extra controles ook vooraf aankondigt. Controles op naleving van de blauwe zones in betaald parkeergebieden, zoals bij de winkelcentra Kostverlorenhof en Bankrashof vinden overigens wel ook buiten de ´week van de blauwe zone´ plaats. En wanneer de gemeente meldingen binnenkrijgt over misbruik van de blauwe parkeerzones wordt opgetreden, ook buiten de aangekondigde handhavingsacties.

 

van Kerkwijk piano’s 70 jaar actief

30 december 2018

2018-Frank-van-kerkwijk-piano-bovenzaal-pianos-17-december.jpg

Een Amstelveens familiebedrijf om trots op te zijn. Ambachtelijk vakmanschap en liefde voor muziek en klant vormen de basis van het succes van het bedrijf van de familie Van Kerkwijk. Het bedrijf is in 1948 letterlijk vanuit huis gestart. De familie heeft met creativiteit en doorzettingsvermogen in zeventig jaar een bestendig en gezond bedrijf opgebouwd. Een trouwe klantenkring en de deskundige en trouwe medewerkers vormen een gezonde basis waarop de volgende generatie kan voortbouwen. Naar aanleiding van het zeventigjarig bestaan heeft de familie de bijzondere geschiedenis van dit unieke bedrijf vastgelegd. U kunt de uitgebreide geschiedenis hier lezen.

bron: amstelveenweb.com

 

de beste oliebollen van Amstelveen

28 december 2018

Topkok Peter Lute testte op ons verzoek zeven echte Amstelveense oliebollen en kwam tot de conclusie dat er in onze gemeente geen slechte bollen worden gebakken. Toch is het soms het omrijden waard!

De oudjaarslekkernijen werden in Lute's restaurant De Kruidfabriek geproefd. Als winnaar kwam bakkerij Hulleman op het Westwijkplein uit de bus met een 8,5 als eindcijfer. De oliebollenkraam voor de Albert Heijn in Bovenkerk werd tweede met een 8. De derde plaats is voor de oliebollenkraam tussen de Bolder en winkelcentrum Groenhof met een 7,5. De overige vier kregen een 7. Dat waren Oliebollenkraam Verbruggen, Patisserie Prenger, Bakkerij Renzema en Koolhaas Banket.

bron: RTVA

 

Betaald parkeren wordt in Amstelveen uitgebreid

18 december 2018

Overzicht_Parkeren_aangevuld_met_uitbreidingen2-img.jpg

De gemeenteraad is gisteravond akkoord gegaan met het voorstel om in verschillende delen van Amstelveen betaald parkeren met vergunningen in te voeren. Vanaf het eerste kwartaal 2019

Het gaat om de gebieden Elsrijk Zuid-West (Troelstralaan e.o.), Keizer Karelpark Oost (Ouderkerkerlaan e.o.), Uilenstede, Elsrijk Noord-West (Kruiskerk e.o.), Kostverlorenhof, Bankrashof en Elsrijk Noord (Rembrandtweg – Van Heuven Goedhartlaan). Het doel van het nieuwe beleid is om de leefbaarheid, bereikbaarheid en veiligheid in deze wijken te waarborgen.PDF

bron: Amstelveenz

 

Nieuw winkelconcept Schoonenberg

17 december 2018

Schoonenberg.jpg

Schoonenberg Hoorcomfort opent vrijdag inDordrecht de eerste flagshipstore van zijn nieuwe concept World of Hearing. Daarmee wil de retailer zich onderscheiden van de traditionele hoorwinkels in de winkelstraat.

World of Hearing richt zich op ‘interactieve beleving’, innovatieve hooroplossingen en services voor complexe gehoorproblemen. Het assortiment is ingedeeld in de categorieën nieuwe innovaties, gehoorbescherming en ‘expert solutions’ voor specifieke en complexe gehoorproblemen. Voorbeelden hiervan zijn mensen die last hebben van tinnitus en die in werksituaties gehoorproblemen ervaren.

Schoonenberg noemt zijn nieuwe concept ‘de winkel voor het horen van de toekomst’. Consumenten kunnen er zelf aan de slag met interactieve schermen en in een experience room, waar ze volgens de retailer kunnen leren 'het maximale uit hun gehoor te halen'. De winkel is er volgens Schoonenberg zowel voor slecht- als goedhorenden.Voor het nieuwe concept heeft de retailer zich naar eigen zeggen laten leiden door meningen van klanten over de ideale hoorwinkel. Op basis van die uitkomsten richt de keten zich op ‘onzichtbaar horen’ en komt met een abonnementsservice. Het nieuwe concept is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het Zwitserse moederconcern Sonova. De volgende winkel van World of Hearing opent naar verwachting komend voorjaar.

De audicienketen heeft zo’n tweehonderd winkels in ons land. Schoonenberg liet vorig jaar al weten meer te gaan inzetten op innovatie en digitalisering.

bron RetailNews

 

omzetaandeel online onder de 10%

13 december 2018

Online afrekenen betalen.jpg

Het totale marktaandeel van online bestedingen op binnen- en buitenlandse verkoopplatforms bedraagt 9,2 procent. Dat komt neer op 9,6 miljard euro op een totaal van 105 miljard euro aan productbestedingen. Dat blijkt uit de Strabo Online Monitor, waarvoor de retailbestedingen aan producten in ruim vierduizend huishoudens zijn onderzocht.

Het nieuwe onderzoek is een tegenhanger van de monitor van Thuiswinkel.org, die volgens Strabo-directeur Hans van Tellingen tot veel verwarring heeft geleid en het online aandeel continu overschat. De belangenvereniging sprak in de cijfers over het eerste halfjaar over een marktaandeel van 10,2 procent voor online producten.

Het verschil tussen de omzetaandelen zit ‘m volgens Van Tellingen onder meer in de categorie near-food, waarin spelers als Thuisbezorgd.nl en Foodora actief zijn en die Thuiswinkel.org wel meeneemt in zijn cijfers. Daarentegen wordt er in de monitor van Strabo gekeken naar bestedingen bij buitenlandse webshops zoals AliExpress en Amazon. Het online omzetaandeel van 9,2 procent is eveneens inclusief bestellingen die op internet zijn geplaatst en in de winkel worden afgehaald. “Daardoor valt ons aandeel een stukje hoger uit dan je zou verwachten”, aldus Van Tellingen.

Het online omzetaandeel in de niet-dagelijkse sector is het grootst: 15,1 procent. Voor de dagelijkse sector (waaronder supermarkten, drogisterijen en parfumeries) ligt het aandeel op 2,9 procent.

Het online omzetaandeel gaat de komende jaren verder oplopen. Zo geeft dertig procent in het onderzoek aan dat hun onlinebestedingen naar verwachting in de komende twee jaar zullen stijgen, tegenover zes procent die verwacht dat het zal afnemen. Vooral jonge huishoudens verwachten dat hun aandeel gaat toenemen. 

bron: RetailNews

 

dag van de ondernemer 2018

20 november 2018

beeld: Anko Stoffels

beeld: Anko Stoffels

Wethouder Economische Zaken Floor Gordon heeft op de Dag van de Ondernemer verschillende Amstelveense ondernemers in het zonnetje gezet en ze bedankt voor hun lef en doorzettingsvermogen. In Amstelveen werden diverse activiteiten georganiseerd voor ondernemers. Wethouder Gordon ging onder andere langs bij wijkwinkelcentra Groenhof en Van der Hooplaan en bij een ontbijtbijeenkomst van de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) over ‘Succesvol verbinden’.

Bij wijkwinkelcentra Groenhof ging Wethouder Gordon eerst buurten bij de vernieuwde winkel Groenhof Optiek. Leoniek Faas ontving haar. Wethouder Gordon: ,,Het winkelcentrum wordt nu verbouwd, maar wel met een mooi vooruitzicht. Er komt een Lidl bij, naast de Albert Heijn en de Jumbo. Ook komt er een aantal speciaalzaken bij. Het is een goed draaiend winkelcentrum.”

Ook had de wethouder een ontmoeting met de andere winkeliers in De Bolder. De voorzitter van de winkeliersvereniging Karlo Totri (eigenaar van de kapsalon): ,,De winkels zijn tijdens de verbouwing bereikbaar. Goed dat de gemeente aandacht heeft voor de situatie van het winkelcentrum en ik ben blij dat de wethouder langs komt om de ondernemers een hart onder de riem te steken tijdens de verbouwing. En het gaat straks heel mooi worden.” De winkeliers vroegen o.a. aandacht voor de samenstelling van de wijk, verkeersveiligheid en de relatie met De Bolder.

Bij wijkwinkelcentra Van der Hooplaan had wethouder Gordon een gesprek met Cor Mulder, voorzitter winkeliersvereniging Van der Hooplaan en eigenaar van Martha de Groot. Daarna maakte ze een rondje langs de winkels aan de Van der Hooplaan, waaronder visspecialist H. Schilder, die verschillende landelijke prijzen heeft gewonnen. Cor Mulder: ,,Mooi dat de Wethouder Gordon langskomt en interesse toont in ons winkelcentrum. We zijn een actieve winkeliersvereniging, die allerlei acties voor inwoners organiseert.”

Op de Dag van de Ondernemer hielpen de Gemeente Amstelveen en PIM Noord-Holland innovatieve en duurzame ondernemers verder met groeivragen tijdens lunch-rondetafelgesprekken in het Raadhuis. Tijdens deze gesprekken hielpen adviseurs met een brede kennis van financiering ondernemers verder met concrete vragen over het groeien van hun onderneming.

Wethouder Economische Zaken Floor Gordon: ,,Ondernemers zijn belangrijk voor Amstelveen, ze zien kansen en nemen risico’s, waardoor er banen ontstaan en verbindingen met andere bedrijven en inwoners. Het is inspirerend om ondernemers te spreken. Ze geloven in hun bedrijf, werken ontzettend hard en zijn trots op hun team. Ik vond het ontzettend leuk om vandaag een compliment te mogen geven aan de lokale detailhandel en het MKB in Amstelveen. We mogen trots zijn op ons gezonde ondernemersklimaat. Vanuit het college blijven we ons hier hard voor inzetten.”

bron: RTVA

 

Wintervillage in het stadshart

15 november 2018

Het Stadsplein is van vrijdag 7 december tot en met zondag 6 januari het toneel van de derde editie van Winter Village. Het winterse dorp bestaat uit veertig kerstmarktchalets met een divers aanbod aan feestdagencadeaus, een lekkernijenplein met een echte Duitse Schirmbar Carrousel en de bekende schaatsbaan met entertainment zoals discoschaatsen en schaatslessen voor de allerkleinsten. Op zaterdag 8 december gaat  Winter Village officieel van start met optredens van onder anderen Monique Smit en Justin de Mari en Julia van Helvoirt, bekend van het tv-programma House of Talent. Ook geven jonge kunstschaatstalenten van KVM on Ice een spectaculaire demonstratie op het ijs.

De kerstmarkt is van vrijdag 7 december tot en met zondag 30 december dagelijks geopend van 12.00 tot 20.00 uur. De schaatsbaan is tot en met zondag 6 januari het bruisende middelpunt van alle activiteiten. Schaatsers van alle leeftijden en niveaus zijn welkom. Zo worden er schaatslessen gegeven, zijn er speciale schaatsmomenten voor de allerkleinsten op dinsdagochtend tussen 9.00 uur en 11.00 uur en gaan de ijzers van de vloer bij het discoschaatsen. IJsprinsessen Anna en Elsa brengen de Winter Village traditiegetrouw ook weer een bezoekje op zondag 23 december vanaf 14.00 uur (gratis entree). Ook brengen de Minions dit jaar een bezoek op zaterdag 5 januari om 14.00 uur (gratis entree). Op zondag 6 januari vindt vanaf 12.00 uur het afsluitingsfeest plaats van Winter Village Amstelveen. De entree voor de schaatsbaan bedraagt 7 euro per persoon (voor de duur van 2 uur). Schaatshuur is gratis.

Het Winter Village beschikt ook dit jaar weer over een binnenbar waar bezoekers terecht kunnen voor winterklassiekers als warme chocolademelk en glühwein. Een nieuwe toevoeging is het lekkernijenplein met onder andere een echte Duitse Schirmbar Carrousel. Ook biedt restaurant Winter Village een menukaart met winterse gerechten. Daarnaast is er een nostalgische carrousel, een zweefmolen, en enkele andere attracties.

bron: Amstelveens Nieuwsblad